2024. április 27. szombat
More

    Alvási gondok? Próbáld ki ezt a szórakoztató tevékenységet, hogy könnyebben ellazulj és pihenj

    Érezted már úgy, hogy lehetetlen éjszaka elaludni? Valamikor mindannyiunkkal megtörténik. De ahelyett, hogy hánykolódnál, és lomhán ébrednél, próbáld meg az éjszakai rutint úgy módosítani, hogy néhány pihentető rituálét is tartalmazzon, amelyek sokkal könnyebbé teszik az elalvást. A kutatás kreatív megoldást kínál, ha kikapcsolódásra vágysz, különösen lefekvés előtt: művészeti tevékenységek.


    Az elalvás megpróbáltatásának nehézségei

    Ha néha nehéz elkapni az álmokat, nem vagy egyedül. A The Office on Women’s Health (OWH) szerint az álmatlanság gyakori alvászavar – minden negyedik nőt érint az Egyesült Államokban.

    Az elsődleges álmatlanság önmagában is előfordulhat, míg a másodlagos álmatlanság egy másik egészségügyi állapothoz kapcsolódhat. Az OWH hozzáteszi, hogy az álmatlanság vagy akut (rövid távú), vagy krónikus (folyamatos) – és sok krónikus álmatlanságban szenvedő embernek másodlagos álmatlansága van. 

    A MedlinePlus szakértői megjegyzik, hogy az álmatlanság kockázata az alábbiakkal nőhet:

    • Hormonális változások a menopauzában 
    • Az alvási szokások és az egészség életkorral összefüggő változásai
    • Olyan problémák, amelyek hatással vannak a mentális vagy fizikai egészségére 
    • Stresszes időszakok és események 
    • Kiegyensúlyozatlan étrend

    Értékes megoldás a jobb pihenéshez

    A stressz nagymértékben hozzájárul a minőségi alvás elvesztéséhez, ezért a relaxációnak prioritást kell élveznie lefekvés előtt. Ez azt jelenti, hogy ki kell húzni az összes eszközt, és inkább kreatív tevékenységeket kell folytatni. 

    A Behavioral Sciences folyóiratban megjelent tanulmányok 2018-as áttekintése szinte konszenzust mutatott az alvással és a szorongással foglalkozó kutatási jelentések között. Röviden, az olyan művészeti tevékenységek, mint a rajzolás, festés és agyaggal való munka, csökkentik a stresszt és a szorongást. A szerzők úgy vélik, hogy ezek a tevékenységek terápiás hatást gyakoroltak a résztvevőkre, és végső soron javították a hangulatukat.

    A Psychology Today arra is rávilágít, hogy a művészeti terápiát (amely kreatív technikákat alkalmaz) gyakran alkalmaznak arra, hogy segítsenek a felnőtteknek érzelmeik felfedezésében, a depresszió csökkentésében és az önbecsülés növelésében. Tehát a művészet alkotása sokféleképpen gyógyíthat. 

    Gondoltál már arra, hogy lefekvés előtt egy gyors művészeti tevékenységet végezz? Egy próbát mindenképpen megér. Hagyd magad mögött a napi stresszt, és egy pillanatra tornáztasd meg művészi izmaidat.

    3 pihentető művészeti tevékenység lefekvés előtt

    Ez a három nyugtató művészeti tevékenység könnyen elvégezhető a hálószobában, és tökéletes a kezdőknek. Ráadásul mindegyik 20 dollár alatt van – így nem kell túlköltened a pénzt.

    • Buddha Board: A Buddha tábla használata megnyugtató, mivel tinta, festék vagy vegyszer – csak víz – használata nélkül is készíthetsz festményt. Amikor a víz lassan elpárolog, a művészeted eltűnik, és utána tiszta lappal és tiszta elméddel kezdhetsz. (Ráadásul semmi rendetlenség!)
    • Szorongásoldó felnőtt kifestőkönyv:  Egy másik szórakoztató módszer a relaxáció fokozására a színezés. Ez az anti-stressz kifestőkönyv ideális arra, hogy a képekkel teli oldalakat élénk színekkel töltsd fel.
    • Egyéves művészeti folyóirat: Ez a napló tele van 365 napos művészeti felhívásokkal, amelyek segítségével firkálással, írással, színezéssel és egyebekkel fejlesztheted a kreativitásod. Ráadásul nincs szükség drága művészeti eszközökre – a ceruzák, tollak vagy zsírkréták remekül működnek.

    A művészet tökéletes tevékenység lehet egy hosszú nap utáni stresszoldásban, és a remek éjszakai alvásban. Az is jó, ha beszélsz az orvosoddal, ha további módszereket keresel az álmatlanság kezelésére.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!