2024. április 27. szombat
More

    Egy különleges válóok: a kellemetlen lehelet

    Tévedés, hogy csakis a szájhigiénia elhanyagolása okozhatja a rossz szájszagot. Ám bármilyen elváltozásnak a kísérő tünete, kezelhető és elhárítható, csak meg kell hozzá ismerni az okokat.

    Elég gyakori panasz a kellemetlen szájszag. Ez nemcsak az érintett személynek jelent sok gondot (nem egyszer lelki meghasonlást), hanem a környezetében élőkből is ellenérzést vált ki. Több országban a házassági törvények szerint a kellemetlen szájszag – válóok.

    Vannak olyan személyek, akik nincsenek tudatában annak, hogy szájszaguk van, leheletük kellemetlen, és esetleg ezért húzódnak el tőlük az emberek. A legrosszabb az, ha az érdekeltről már mindenki tudja, hogy kellemetlen, zavaróan tisztátlan a lehelete, de vele senki sem beszél őszintén, és ennek a nagyon kényes problémának megoldására senkitől nem kap tanácsot.

    Pedig a családtagoknak, rokonoknak, barátoknak vagy akár munkatársaknak is emberi kötelessége, hogy tapintatos formában, segítőkész szándékkal figyelmeztesse azt, akinél ilyen jelenséget észlelnek. Ezzel megkímélné a háta mögötti szóbeszédtől, megjegyzésektől, esetleg viccelődéstől.

    Hogyan állapíthatjuk meg, van-e kellemetlen szájszagunk? Vegyünk mély lélegzetet, tartsuk mind a két tenyerünket behomorítva, szorosan egymás mellett az ajkunk elé, és lélegezzük lassan ki a levegőt. Így saját magunk is megérezzük a kilégzés tisztátlanságát. Vajon mi okozhat kellemetlen szájszagot?

    Négy ok

    Az okokat négy nagy csoportba oszthatjuk: természetes szájszag, amikor reggel felébredünk; ápolatlanságból eredő szájszag, amikor elmulasztjuk a reggeli és esti fogápolást; egészségi okokra visszavezethető szájszag, amikor valamilyen betegség okozza a kellemetlen leheletet; időszakos szájszag, amely étkezési utóhatás (például fokhagyma, hagyma, stb.).

    Kezelése: Természetesen szájszaga reggel tulajdonképpen mindenkinek van a hosszú éjszakai alvás után. Ez gondos szájápolással azonnal megszüntethető. Emellett az is felfrissíti a leheletünket, ha néhányszor erőteljesen szájon keresztül lélegzünk, a friss levegő szinte „kisöpri” az áporodott szájszagot. Az ápolatlanságból eredő szájszag is azonnal megszüntethető, ha reggel és este gondosan elvégezzük a fogápolási teendőket. Ideális szájápolás, ha a déli étkezések után legalább kiöblítjük a szájüreget. (Külföldön például az üzleti eladóknak vagy ügyfelekkel foglalkozóknak kötelező az étkezések utáni szájöblítés). A rossz fogak is okozhatnak tartós kellemetlen leheletet, ezért ne tűrjünk a szánkban rossz fogakat.

    Az egészségügyi problémákból fakadó kellemetlen leheletnek már mélyebben rejlő oka van. Ezért, ha a rendszeres szájápolás mellett is érződik a lehelet tisztátlansága, sürgősen forduljunk orvoshoz, aki kideríti, mitől van ez a panaszunk. (Nagyon sok betegségtől lehet: gyomorfekély, epegyulladás, rossz emésztés, stb.).

    Az étkezés utáni riasztó szájszag házi szerekkel is megszüntethető, természetesen szájápolás után. Rágjunk össze néhány kávészemet, szegfűszeget vagy forint nagyságú citrom- és narancshéjat. Segíthet az is, ha egész fahéjat vagy petrezselyem zöldjét rágunk. Az üde lehelet biztosítására szolgál a szájpermet, de ez nem helyettesíti a rendszeres szájápolást.

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!