2024. április 20. szombat
More

    A tojásallargia. Ezekre figyelj!

    A tej mellett a tojás az egyik leggyakoribb élelmiszer-allergén Magyarországon, kisgyermekeknél és felnőtteknél is. Cikkünkben a tojásallergiával kapcsolatos gyakran feltett kérdésekre keresünk választ.

    Az anyatejjel az elfogyasztott táplálék mennyisége is bejut a baba szervezetébe, így szoptatás közben ételallergiás tünetek jelentkezhetnek. Érdemes tehát figyelni, hogy étkezés után mely élelmiszerek okoznak gondot, és ezentúl a gyanús ételeket teljesen kizárni az étrendből. Ha ez nem okoz tüneteket, akkor is ajánlott a tojásmentes diéta betartása a teljes szoptatási időszakban. Ha az ekcéma tünetei továbbra is fennállnak, megpróbálhatod elkerülni az egyéb ételeket, de ajánlott orvoshoz is fordulni.

    A csecsemők bőrirritációt, ekcémát és hasi kényelmetlenséget tapasztalhatnak a tojásallergia tüneteként szoptatás közben. A tojást 8 hónapos kor után lehet hozzáadni a babák étrendjéhez. Kezdetben csak friss, keményre főtt tojássárgáját készítsünk, majd fokozatosan adhatunk mellé tojásfehérjét is. Az allergiás gyermekek esetében ezt legalább 2-4 hónappal el kell halasztani. Ebben az időszakban tojásallergiára kell gondolni, ha tojásfogyasztás után bőrviszketést, bőrpírt, kiütést, arcduzzanatot, torokduzzanatot, hányást, hasmenést, hasi fájdalmat stb. tapasztalunk.

    A tojásallergia egyetlen gyógymódja a tojásmentes diéta, ami gyakran nem könnyű feladat, főleg gyerekeknél. A tojásfehérje számos élelmiszerben megtalálható, leginkább pékárukban, kenyerekben, pörköltekben, tésztákban, tejszínes töltelékekben és fagylaltokban. Vásárláskor fontos elolvasni az egyes élelmiszerek összetevőit.

    A következők jelzik a tojásfehérje jelenlétét: albumin, tojás (sárgája, tojásfehérje, porított tojás, szárított tojás), tojáspótló, tojáslikőr, globulin, lecitin, lizozim, majonéz, ovalbumin, ovovitelin, tojáshab.

    Főzéskor cseréld ki a tojást keményítőre vagy burgonyára, hogy besűrűsödjön az étel. Vásárolhatsz tojáspótló port is. Rizs, búzadara, tojás nélküli zsemlemorzsa, élesztő, szódabikarbóna használható az ételek ellazítására. Az interneten számos olyan oldal található, ahol ételallergiások osztják meg a már kipróbált recepteket. Találjunk új ízeket, fogásokat a tojásmentes konyhában.

    A tojásallergiás betegeknél azt is fontos tudni, hogy az allergiás tünetek ritkán jelentkezhetnek csirkeevés után is. Potenciális keresztallergia az anyagok kémiai szerkezetének hasonlósága: két anyag között olyan kicsi a különbség, hogy a szervezet, különösen, ha már allergiás valamelyikre, nem tudja megkülönböztetni őket egymástól. Egyes tojásallergiában szenvedőknél a csirketoll allergén belélegzése asztmás tüneteket és köhögést is okozhat.

    A legtöbb gyermek 3 éves korára kinövi az allergiás reakciókat a tojásra. Ez későbbre is tolódhat, bár kisebb arányban a tojásallergia egy életen át is fennmaradhat.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!