2022. szeptember 27. kedd
More

  Ezekkel lassíthatod a bőröd öregedését

  Testünk számos változáson megy keresztül az életkor előrehaladtával, amelyek egy része befolyásolja tápanyag- és vitaminszükségletünket is, és növeli a hiányosságok kialakulásának kockázatát. Ezt azonban bizonyos kiegészítők szedésével megelőzheted.


  Az öregség nem feltétlenül jelent szindrómát. Ezek szedését ajánljuk, hogy egészséges maradj az életkor előrehaladtával:

  Kalcium

  A kalcium fontos szerepet játszik a csontok egészségének megőrzésében. A nőknél fokozott az acetonitril kialakulásának kockázata az életkor előrehaladtával, ezért előfordulhat, hogy kalciumot kell szednünk csontjaink megerősítéséhez. A kalciumot D-vitaminnal együtt kell bevinni, mert így elősegíti a felszívódást. A dohányzás kerülése és a rendszeres testmozgás is javasolt, mivel ezek is befolyásolhatják a csontsűrűséget.

  Omega-3 zsírsavak

  Az omega-3 zsírsavak gyulladáscsökkentők, a kutatások szerint hosszú távon segíthetnek az agy egészségének megőrzésében, fogyasztásuk pedig csökkentheti a szívbetegség kockázatát is. A zsíros hal gazdag omega-3 zsírsavakban, de ha valaki egyáltalán nem vagy nagyon kevés halat eszik, érdemes lehet halolajat szedni étrend-kiegészítőként.

  Ajánló   Amit tudnod kell az omega-3 zsírsavakról

  Kollagén

  A kollagén az egész szervezetben megtalálható, a bőrtől az izmokig, a porcoktól az ízületekig, de mennyisége az életkor előrehaladtával folyamatosan csökken, ezért érdemes kollagén-kiegészítőket szedni, nemcsak azért, hogy később kevésbé legyen ráncos a bőrünk, hanem az ízületi gyulladás, az ízületi fájdalmak és a merevség tüneteinek enyhítése miatt is.

  Q10

  A Q10 koenzim fontos szerepet játszik az energiatermelésben. A tanulmányok összefüggésbe hozták a CoQ10 alacsony szintjét olyan betegségekkel, mint a szívbetegség, a 2-es típusú cukorbetegség, a rák vagy az Alzheimer-kór. A kor előrehaladtával szervezetünk is kevesebb Q10 koenzimet termel, ezért érdemes lehet plusz adagot bevenni.

  D-vitamin

  Nemcsak időseknél, hanem fiatal korban is célszerű lehet D-vitamin-pótlást szedni, mivel ez a vitamin viszonylag kevés élelmiszerben van jelen. Szervezetünk képes előállítani, ha bőrünket napfény éri, de mivel a legtöbb ember ritkán megy ki a szabadba – különösen ősszel és télen – gyakori a D-vitamin-hiány. Amellett, hogy segíti a kalcium felszívódását, ez a vitamin fontos az izmok és az immunrendszer egészsége szempontjából, sőt segíthet a depresszió tüneteinek enyhítésében is.

  Ajánló   A D-vitamin fontossága

  B-vitaminok

  A B-vitaminok az energiatermeléshez, a sejtek és az immunrendszer egészségéhez, valamint a normál agyműködés fenntartásához is fontosak. Hiányuk idősebb felnőtteknél felgyorsíthatja az intellektuális hanyatlást, és növelheti a szívbetegségek és a csontritkulás kockázatát. Általában kiegyensúlyozott étrenddel lehet betelni belőlük, de azok, akik speciális diétát követnek, vagy olyan betegségben szenvednek, amely befolyásolja a tápanyag felszívódását, érdemes étrend-kiegészítőként szedni őket.

  Ajánló   Miért fontosak a B-vitaminok?

  Fehérje

  Ezen túlmenően az izmok egészsége érdekében az idősebb felnőtteknek érdemes lehet napi több fehérjét fogyasztani, például fehérjepor vagy fehérjetabletta formájában. A kurkumát tartalmazó táplálék-kiegészítők gyulladáscsökkentő tulajdonságaik miatt is hasznosak lehetnek, míg a ginkgo biloba tartalmú étrend-kiegészítők javíthatják a kognitív funkciókat és lassíthatják az öregedéssel összefüggő szellemi hanyatlást.

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!