2024. március 28. csütörtök
More

    Az antioxidánsok, és azok előnyei

    Valószínűleg már látta, hogy az „antioxidáns” szó több százszor szerepel az élelmiszer- és táplálkozási cikkekben és a reklámokban. A kifejezés Google-keresése megdöbbentő 132 millió találatot eredményez. De mik is pontosan az antioxidánsok, milyen előnyökkel járnak az egészségére, és melyek a legjobb módszerek ezek fogyasztására?

    Az antioxidánsok olyan molekulák, amelyek jelen vannak a szervezetben, és megtalálhatók a növényi eredetű élelmiszerekben, amelyek ellensúlyozzák az oxidatív stresszt. Dióhéjban az oxidatív stressz akkor fordul elő, ha egyensúlyhiány van a sejtkárosító szabad gyökök termelése és a szervezet azon képessége között, hogy ellensúlyozzák azok káros hatásait.

    A szabad gyökök a normális anyagcsere melléktermékeként képződnek és a környezetszennyezőkkel, mint például a szmoggal és a cigarettafüsttel. A szabad gyökök által kiváltott oxidatív stressz károsítja az egészséges sejteket, és szerepet játszik számos betegségben, beleértve a rákot, a cukorbetegséget, az Alzheimer-kórt, a Parkinson-kórt és a szívbetegségeket. Az oxidatív stressz negatívan befolyásolja az öregedést is.

    Az antioxidánsok lényegében testőrként szolgálnak, hogy megvédjék az egészséges sejteket a szabad gyökök támadásaitól, ezáltal segítenek fenntartani a megfelelő élettani funkciót és őrzik egészség épségét.

    Több száz, ha nem ezer, antioxidáns hatású anyag létezik, a C-vitamintól a flavonoidokon és polifenolokon át. A növényi eredetű élelmiszerek széles választéka antioxidánsokat biztosít, így könnyen hozzá lehet jutni. A legfőbb források közé tartoznak a bogyók, a kakaó, a gyógynövények és a fűszerek, a bab, az articsóka , az alma, a dió és a mag, a cseresznye , a leveles zöldek, a kávé és a tea, a teljes kiőrlésű gabonák, a szőlő, a paradicsom, a burgonya és az édesburgonya, az avokádó és a gránátalma.

    Az antioxidánsok, valamint a vitaminok, ásványi anyagok és rostok szélesebb spektrumának bevitelére törekedjen a különböző színű, növényi alapú élelmiszercsoportok kiválasztásával.

    Egy másik módja az antioxidáns bevitel növelésének, ha a feldolgozott élelmiszereket teljes, növényi eredetű élelmiszerekkel helyettesíti. Lehetetlen a túl sok antioxidáns bevitele a teljes élelmiszerekből. Ezenkívül az antioxidánsokban gazdag ételek választása növelheti étrendjének általános táplálkozási minőségét.

    A cél azonban nem az, hogy a lehető legtöbb antioxidánssal töltsük fel szervezetünket. Vannak nagy dózisú antioxidáns kiegészítők, de ezek nem a legjobb módja a test védelmének. Valójában egyes kutatások a nagy dózisú béta-karotin-kiegészítők használatát összefüggésbe hozták a dohányosok tüdőrák kockázatával.

    Az antioxidánsok fogyasztásának legjobb módja a teljes, növényi eredetű ételek. Ennek részben az az oka, hogy az antioxidánsok szinergiában működnek egymással és más bioaktív vegyületekkel.

    Az antioxidánsok fontos elemei a proaktív táplálkozásnak, és segíthetnek az öregedés és a krónikus betegségek leküzdésében. Ezen okok miatt segíthetnek jobban kinézni és jobban érezni magukat. De az antioxidánsok nem gyógymódok, és nem használhatók kiegészítő formában az egészségügyi állapot kezelésére az orvos felügyelete nélkül. Annak érdekében, hogy a legjobban kihasználhassa az antioxidánsok előnyeit, szerezze be őket teljes értékű élelmiszerekből vagy teljes élelmiszer-összetevőkből készült termékekből.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!