2024. április 24. szerda
More

    Az arc tisztítása

    Az arctisztítás fontos, sőt elengedhetetlen lépése a bőrápolásnak: nemcsak a port és szennyeződést távolítjuk el az arcról, hanem a felesleges faggyút, az elhalt hámsejteket és a baktériumokat is.

    A legegyszerűbb arctisztító módszerekkel is nagyban javítható a bőr állapota és megjelenése: a felesleges faggyú eltávolításával csökken a kellemetlen csillogás, az elhalt hámsejtek nélkül pedig az arc természetesen ragyogóvá válik. Ez a két dolog felelős a pattanásokért és a mitesszerekért is, így a rendszeres arctisztítás csökkentheti azok súlyosságát vagy gyakoriságát (még akkor is, ha a mitesszerek fő oka nem a megfelelő higiénia elhanyagolása).

    Így válassz!

    A bőrtípus ismerete elengedhetetlen a megfelelő arclemosó kiválasztásához. A rossz termékválasztás növelheti az amúgy is zavaró panaszokat!

    Pattanásos vagy zsíros bőr esetén a sűrű, krémes tisztítószerek csak jobban eltömítik a pórusokat; ha a bőr száraz vagy érzékeny, akkor az erősen fertőtlenítő termékek irritálhatják és kiüthetik az arcot.

    Vegyes, zsíros vagy problémás bőrre a habzó tisztító gélek vagy krémek a legjobbak. Frissítenek és kellemesek, tiszta és hűvös érzetet adnak, emellett baktériumölő vagy mattító szereket is tartalmazhatnak. Mosd meg az arcodat langyos vízzel: a túl forró vagy túl hideg víz kiszáríthatja a bőrt, és roncsolhatja az apró hajszálereket.

    Száraz bőrre válassz krémesebb tisztítószert: ezek lágyabbak és jobban hidratálnak. Mivel nem kell őket leöblíteni, a bőr több hatóanyagot tud felszívni belőlük, mint egy habzó lemosó – ráadásul mivel maga a víz is szárít, ezt egy krémes lemosóval megelőzhetjük!

    Az érzékeny bőrűeknek érdemes hipoallergén termékeket választani – minél egyszerűbb, annál jobb, mivel a hatóanyagokban gazdag arclemosók igencsak irritálhatják a bőrt. Naponta egyszer tisztítsd meg a bőröd: a víznek szárító hatása van, a száraz bőr pedig érzékenyebb a külvilágra.

    A normál bőrűek tulajdonképpen azt használhatják, ami számukra a legkényelmesebb, de érdemes megjegyezni, hogy a melegebb nyáron a bőr kissé zsíros, a télen pedig a hideg miatt kissé szárazabb lehet. Ezért ajánlott legalább kétféle terméket, habot és krémet váltogatni.

    A túlzott arctisztítás megzavarhatja a bőr természetes hidrolipid egyensúlyát, kiszáríthatja a bőrt, miközben több faggyútermelésre serkenti azt. A testszappanok és testápolók nem alkalmasak az arcbőr tisztítására, mert magasabb a pH-értékük, mint az arclemosóknak, ezért jobban szárítják a bőrt. Számos illatanyagot és színezéket is tartalmaznak.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!