2024. március 29. péntek
More

    A vörösvértest-rendellenességek, mint a SARS-CoV-2 betegség súlyosságának tükre: kísérleti tanulmány

    A COVID-19 betegség patofiziológiájának feltárása kulcsfontosságú a kezelés megtervezése szempontjából. Ennek a tanulmánynak a célja a betegség vörösvértestekre (RBC) gyakorolt ​​hatásának vizsgálata, valamint az eredmények és a betegség súlyosságával kapcsolatos összefüggések meghatározása.

    A vizsgálatba COVID-19-ben szenvedő kórházi betegeket (n=36) és egészséges önkéntesekből álló kontrollcsoportot (n=18) vontak be. Demográfiai adatokat, klinikai, laboratóriumi és mellkasi komputertomográfiás (CT) leleteket rögzítettünk a felvételkor. A laboratóriumi mérések a következőket tartalmazták: hemoglobin (Ηb), indirekt billirubin, LDH, D-dimerek és plazmamentes hemoglobin (plazmamentes Hb). A vörösvértesteken a következőket végezték el: ozmotikus törékenység (MCF), szabad Hb mechanikai igénybevétel után (Free-Hb-MECH), kalciumionok intracelluláris VVT koncentrációja (iCa2+), intracelluláris ROS (iROS), G6PD, intracelluláris aktív kaszpáz-3 (RBC) -kaszpáz-3), IgG immunglobulinok (RBC-IgG-k), amelyek a vörösvértestek öregedő neoantigén fehérjéihez és a VVT felszíni foszfatidil-szerinhez (RBC-PS) kötődnek.

    A férfiak aránya 50% és 66%, az átlagéletkor 65,16±14,24 és 66,33±13,48 év volt a betegek és a kontrollok között (átlag±SD, p=0,78). Felvételkor a betegek PO2/FiΟ2 aránya 305,92±76,75, az infiltrációs kiterjedés megoszlása ​​mellkasi CT-n: 0-25% (Ν=19), 25-50%: (Ν=7), 50-75% (Ν=) 9). Emelkedett hemolízis markereket (LDH és plazma szabad Hb) figyeltek meg a betegekben a kontroll csoporthoz képest. A betegek vörösvértestei érzékenyebbek voltak a mechanikai stresszre, és szignifikánsan emelkedett apoptotikus markereket (iCa2+, RBC-PS) mutattak. A plazmamentes Hb-szintek korrelációt mutattak a COVID-19-betegek mellkasi CT-jén végzett tüdőinfiltrátumok gyakoriságával. Meglepő módon a betegek RBC-iROS-értéke csökkent, ami valószínűleg összefüggésben áll a megnövekedett G6PDH-szinttel ebben a csoportban, ami egy lehetséges kompenzációs mechanizmusra utal a vírus ellen. Úgy tűnt, hogy ez a kompenzációs mechanizmus gyengült, ahogy a mellkasi CT-n a tüdőbeszűrődések romlottak. Ezen túlmenően, az RBC-IgG-k összefüggést mutatnak a tüdő CT-képalkotási jellemzőinek súlyosságával, valamint a tüdőfunkció rendellenességeivel, amelyek mindkettő a betegség fokozott súlyosságával jár. Végül, a betegek D-dimerjei korreláltak a vörösvértestek felszíni foszfatidil-szerinével, ami arra utal, hogy a vörösvértestek hozzájárulhatnak a SARS-CoV-2 betegséggel összefüggő trombózisos diatézishez.

    Ez a kísérleti tanulmány azt sugallja, hogy a SARS-CoV-2 fertőzés hatással van a vörösvértestekre, és úgy tűnik, hogy ezeknél a betegeknél összefüggés van a vörösvértest-markerek és a betegség súlyossága között.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!