2024. április 26. péntek
More

    Erre figyelj, ha fakó a bőröd!

    A külső és belső kiszáradás és/vagy szárazság a sápadt bőr egyik leggyakoribb oka. Ha nem iszol eleget, hiába várod a csodát, minden kezdődik előlről. Naponta 2-3 liter tisztított vizet vagy gyógyteát fogyassz, főleg ha kávét is iszol.

    De először ki kell derítened, hogy a bőröd dehidratált vagy száraz. A hialuronsav vagy a glicerin jó választás a vízhiányos bőrre, míg a lipidek, ceramidok, zsírsavak és gazdagabb krémek a száraz bőrre. A legtöbb száraz és vízhiányos bőr a rétegezést részesíti előnyben. Ez azt jelenti, hogy nem csak egy krémet használsz, hanem több, világosabb szérumot, hidratálót raksz egymásra.

    Ha soha nem hámlasztasz, az az elhalt hámsejtek eltömődését okozhatja, ami megakadályozza a bőr ragyogását. Nem cél minden nap radírozni, hiszen megváltoztathatja az AHA savak elképesztő hatásait, amelyeket pillanatok alatt kifejthetnek. Elég, ha hetente egyszer-kétszer használsz bőrtípusodnak megfelelő hámlasztót, hogy segítsd bőröd természetes megújulási folyamatát. A száraz bőr előnyben részesíti a tejsavat, a glikolsavat, az olajos szalicilsavat, az érzékeny pedig a legenyhébb PHA-savat. A fizikai radírok nem ideálisak, mert megkarcolhatják és károsíthatják a bőrt, de ha szereted ezt a fajta peelinget, mindenképpen olyan terméket válassz, ami nagyon gyengéd, természetes és rendkívül finom szemcsés.

    Narancs, grapefruit, citrom, kivi, kaliforniai paprika, csipkebogyó, homoktövis – ha szeretnél megszabadulni a sápadt bőrtől, érdemes néhány C-vitaminban gazdag élelmiszert beiktatni az étrendedbe. A C-vitamin nemcsak külsőleg fokozza a bőr ragyogását, hanem szérum formájában is segíthet. A C-vitamin szükséges a kollagén szintéziséhez, és csökkenti az oxidatív folyamatok bőröregedési hatásait is. Külsőleg a reggeli arcmosás és tonizálás után érdemes egy jó C-vitamin szérumot használni, az egyik legfontosabb hatóanyagot, ha frissebb, ragyogóbb bőrre vágyunk.

    A hámlasztókhoz hasonlóan a retinol is beavatkozik egy kicsit a sejtmegújulási folyamatba, ami már fiatal korban is sokat segít a pattanásokon, de a 30-as és idősebb korosztályban ez az egyik legújabb ellenzője az eltompultságnak, ráncosodásnak. Ha nincs aknéd, nincs szükséged retinolra, ebben az esetben elegendő a C-vitamin és a bőrradírozás. De ha elhagytad a harmadik X-et, itt az ideje egy A-vitamin-pótlásnak. Továbbá ne felejts el minden nap fényvédőt használni.

    A pangó, blokkolt nyirok- és vérkeringés miatt a tápanyagok és az oxigén nem tudnak megfelelően eljutni a bőrhöz, felhalmozódnak a méreganyagok, amitől a bőr élettelenné, sápadttá válik. Ellenkező esetben akne, gyulladás, puffadás, vízvisszatartás, pigmentfoltok is megjelenhetnek. Mivel a nyirokkeringésnek nincs olyan pumpája, mint a szívhez a vérnek, ebben segítenünk kell.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!