2024. április 20. szombat
More

    Nyelőcsőgyulladás: ezek is okozhatják!

    Nyelési nehézség vagy fájdalom észlelhető, de hasi fájdalmat is okozhat. A nyelőcsőgyulladást sokféle tényező okozhatja, ezért minden esetben az alapbetegséget kell kezelni.

    Az oesophagitis első tünetei a nyelési nehézség vagy nyelési fájdalom. Akárhogy is, mindkét esetben fel kell keresned a kezelőorvosod, hogy megállapítható legyen a kiváltó ok – figyelmeztet dr. Hidvégi Edit, a Budai Allergiaközpont gasztroenterológusa. A nyelőcső gyulladásának tünetei lehetnek hasi fájdalom, étvágytalanság, hányinger, esetleg hányás, köhögés és gyomorégés.

    Okai

    A nyelőcsőgyulladást egy vagy több ok okozhatja. Gyakoriak a reflux miatti panaszok, ebben az esetben az okozza a gyulladást, hogy a gyomorsav a gyomorból a nyelőcsőbe tér vissza.

    A fel nem ismert ételallergia is okozhat tüneteket. Egy vagy több problémás étel elfogyasztása után megemelkedik a vérben az eozinofilek (a fehérvérsejtek egy csoportja) száma, ami nyelőcső-gyulladáshoz vezethet.

    Bizonyos gyógyszerek akkor is okozhatnak problémát, ha nem fogyasztasz elég vizet vagy azonnal lefekszel a bevételük után. Ebben az esetben a gyógyszer túl sokáig érintkezik a nyelőcső nyálkahártyájával, ami gyulladást okozhat azon a területen. Mindig legyél körültekintő gyulladáscsökkentő, antibiotikum és csontritkulás elleni szerek szedésekor!

    A nyelőcső gyulladását olyan kórokozók okozhatják, mint a candida, citomegalovírus és herpeszvírus, valamint túlzott alkoholfogyasztás vagy vegyszerek lenyelése.

    Vizsgálata

    Az endoszkópia segíthet a gyulladás okának meghatározásában, ha a beteget részletesen megvizsgálják, illetve a tünetekről kérdezik. A vizsgálat során a kezelőorvos nyelőcsőszövetből mintát vehet, amely alapján megállapítható, hogy a gyulladás kialakulásában szerepet játszhatnak-e kórokozók, allergiák, rosszindulatú daganatok. A diagnózishoz röntgenfelvételre is szükség lehet. A röntgenfelvételek elkészítéséhez a páciensnek kis mennyiségű ízesített báriumtartalmú kontrasztanyagot kell lenyelnie, hogy kirajzolja a nyelőcső- és a gyomorredőket.

    Kezelése

    Az oesophagitis tünetei kezeléssel megszüntethetők. Ha a szövettani vizsgálat során ételallergia gyanúja merül fel, további vizsgálatok szükségesek az allergén pontos azonosításához és annak kizárásához, hogy a panasz eltűnjön az életünkből – magyarázza dr. Hidvégi Edit. A fertőzések vagy refluxbetegségek gyógyszeres kezeléssel kezelhetők. Ha panaszod van a meglévő gyógyszerek szedése miatt, feltétlenül beszéld meg az orvosoddal a gyógyszer megváltoztatását.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!