2024. április 24. szerda
More

    A húgyúti fertőzések kialakulásának lehetséges okai

    A húgyúti fertőzések az egyik leggyakoribb fertőző betegségek, de többnyire nem járnak komplikációkkal. Ezek többnyire bakteriális fertőzések, más kórokozók ritkán játszanak szerepet. Az egyik legveszélyesebb szövődmény a kismedencei gyulladás.

    Kialakulásuk

    A húgyúti fertőzést okozó kórokozók általában a húgycsövön keresztül jutnak be a hólyagba. Különböző szövetek gyulladását okozhatják, és attól függően, hogy a kórokozó mennyi ideje van keringésben, urethritis és cystitis is kialakulhat bennük, amelyek alsó húgyúti fertőzések. Súlyos esetekben medencegyulladás is előfordulhat, amit felső húgyúti fertőzésnek is neveznek.

    Mik játszanak szerepet ebben?

    Krónikus betegségek

    Egyes krónikus betegségekről ismert, hogy növelik az ismétlődő húgyúti fertőzések kockázatát férfiaknál és nőknél egyaránt. Cukorbetegség esetén a vizelet magasabb cukorszintje és a szervezet gyengébb védekezőképessége is gyakoribb fertőzésekhez vezethet.

    Húgyúti katéter

    Használatának gyakori és ismert mellékhatása lehet a fertőzés. A húgycsövön keresztül a hólyagba helyezett cső ideális utat biztosít kórokozóink bejutásához. A katéter által kiváltott húgyúti fertőzések megelőzése megköveteli a megfelelő behelyezési és gondozási szabályok szigorú betartását.

    Húgyúti kövek

    A vese- és hólyagkövek az állandó irritáció mellett kiváló környezetet biztosítanak a baktériumoknak a húgyutakba való eltévedéséhez. Az alsó húgyúti fertőzés szintén gyakori szövődménye egyes húgyúti betegségeknek. Minden olyan elváltozás, amely akadályozza a vizelet szabad kijutását, növeli a kockázatot, így az anatómiai (fejlődési) károsodás mellett a prosztata megnagyobbodás is növeli a kockázatot. Az urológiai műtét egyik lehetséges szövődménye a húgyúti fertőzés.

    Transzplantáció

    A húgyúti fertőzések szintén komoly kockázatot jelenthetnek a veseátültetett betegek számára, különösen az első néhány hónapban. Ennek megelőzésére antibiotikumokat lehet alkalmazni. Az antibiotikumok a gerincvelő-sérültek betegségeinek megelőzésére is használhatók.

    Immunrendszer

    A szervezet immunrendszerének gyengülése vagy károsodása növeli a különböző fertőző betegségek kockázatát. A húgyúti fertőzések gyakrabban fordulnak elő HIV-fertőzötteknél vagy immunszuppresszív terápiában részesülőknél.

    Elhízás

    Tanulmányok kimutatták, hogy a túlsúly növeli a visszatérő húgyúti fertőzések kockázatát is. Az összefüggést gyermekeknél és nőknél állapították meg, és a pontos hatásmechanizmus továbbra is tisztázatlan, valószínűleg a legyengült immunrendszer miatt.

    Menopauza

    A menopauza után a hüvely és a húgycső hámrétege vékonyabbá és törékenyebbé válhat az ösztrogénszint csökkenése miatt, ami növeli a húgyúti fertőzések valószínűségét. Akkor is érzékeny leszel a fertőzésre, ha szűkületek vagy kövek vannak a húgycsőben.

    A szexuális érintkezés

    Az együttlét kockázati tényező a nők számára, mert szex közben a húgycső irritálódik, így a kórokozók könnyebben bejutnak a hólyagba. Hüvelypesszárium használatakor az eszköz a húgycsövet a hüvely falán keresztül nyomja. Ezek a fogamzásgátló eszközök körülbelül megkétszerezik a húgyúti fertőzések kockázatát. A spermicideket használó nők szintén nagyobb kockázatnak vannak kitéve. Az aktus utáni vizelés csökkentheti a szexuális érintkezés következtében kialakuló fertőzések kockázatát. Amikor a hólyag kiürül, a vizelet kiöblíti a húgycsőbe esetlegesen bejutott baktériumokat.

    Terhesség

    A terhesség a húgyúti fertőzések fontos kockázati tényezője. A terhesség alatt megváltozik a szervezet hormonális egyensúlya, gyengül az immunrendszer, a magzat növekedésével a kismedencei szervek mechanikai terhelése megnő.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!