2024. április 19. péntek
More

    Előzzük meg az elhízást!

    Már fiatalkorban jelentkeznek bizonyos egészségügyi és mentális problémák. A túlsúly problémája és a testsúly folyamatos változása nem csak a felnőttek problémája, a fiatalok, akár kisgyerekek is küzdhetnek ezzel, így nem árt, ha a szülők figyelnek a bajra és időben kezelik.

    A gyerekkori elhízás előfordulási aránya manapság is változatlanul problémát jelent. Azoknál a családoknál, ahol valamelyik vagy mindkét szülő túlsúlyos, a gyermek is nagy eséllyel azzá válik, ennek oka pedig a nem megfelelő táplálkozás és a mozgás fokozott hiánya.

    Az ilyen családok nagy része testképzavarral is küz, hajlamosak a megfelelő súlyba tartozó gyerekeket soványnak ítélni, folyamatosan rájuk kényszerítik a több és több étel fogyasztását, ami idővel náluk is elhízást fog eredményezni. A legmegfelelőbb az lenne, ha elfogadnák és megértenék, hogy nem a magasságuknak megfelelő súlyt birtokolják, és az egész család életmódot váltztatna, ezzel a gyermekeket is óvva az elhízástól.

    Mint minden betegségnél, ennek az esetében is a megelőzésen van a fő hangsúly. Nehéz a rossz szokásokon változtatni, ám érdemes, mielőtt a túlsúly egészségügyi problémákat, betegségeket szülne.

    A túlsúlyhoz gyakran társul magas vérnyomás, 2-es típusú cukorbetegség és magas vérzsírszintek is. Ezek együttesen a szív- és érrendszeri problémák kockázatát hozhatják magukkal felnőttkorra.

    Az elhízás nincs jó hatással a mozgásszervi egészségre sem, károsítja az ízületeket a rájuk mért terhelés miatt, ez pedig magával hordozza a még kevesebb mozgást is.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!