2023. március 29. szerda
More

  Koronavírus: az egész testben szétterjedhet a kutatók szerint

  A kutatók boncolások alapján azt vizsgálták, hogy a koronavírus-fertőzés milyen szerveket érinthet.

  Bár a Covid-19-et légúti fertőzésként határozzák meg, de az új koronavírus hatásai természetesen nem korlátozódnak egyetlen szervre sem. Egy boncolás során a koronavírus maradványait találták meg egy elhunyt beteg agyában 230 nappal azután, hogy először jelentkeztek nála a fertőzés tünetei.

  “Adataink arra utalnak, hogy egyes betegeknél a SARS-CoV-2 szisztémás fertőzést okozhat, és hónapokig megmaradhat a szervezetben” – állapítják meg a tanulmány szerzői, akiket az Egyesült Államok Nemzeti Egészségügyi Intézeteinek (NIH) kutatói vezettek.

  A tüdőben okozta a legtöbb elváltozást a koronavírus

  Korábban a koronavírussal fertőzöttek boncolása során a vírus genetikai maradványait számtalan szövetben, szervben és folyadékban találták meg. Az NIH új tanulmánya most minden eddiginél részletesebben megismétli és megerősíti ezeket az eredményeket.

  A mostani vizsgálat során 44 boncolást végeztek, amelyek során a kutatók gondosan kimutatták és számszerűsítették a SARS-CoV-2 hírvivő RNS szintjét 85 helyen és folyadékban. Ez a genetikai információ arra utal, hogy a vírus hol szaporodhatott az ember élete során.

  A 2020 áprilisában és 2021 márciusában végzett boncolások alapján a kutatók megállapították, hogy a koronavírusban elhunyt idősebb, nem oltott személyeknél összesen 79 helyen és testnedvben volt magas a vírus szintje.

  Érdekes módon, a szakemberek a tüdőben találták a legtöbb gyulladást és sérülést, az agy és más szervek gyakran nem mutattak jelentős szöveti elváltozásokat még a jelentős vírusterhelés ellenére sem. A szerzők egyelőre nem tudják, hogy ennek mi lehet az oka. Azonban érdekes volt, hogy a gyógyulás későbbi szakaszaiban a tüdő kevésbé volt fertőzött, mint kezdetben, míg más helyeken közel sem mutatkozott akkora javulás.

  Még vannak megválaszolatlan kérdések

  “Eredményeink azt mutatják, hogy bár a koronavírus a légzőszerveket terheli meg legjobban, az egész testben elterjedhet” – állapították meg a kutatók.

  Hogy a vírus hogyan terjed szét a szervezetben, és jut el több szervrendszerbe, az egy másik rejtély, amelyet meg kell oldani. A jelenlegi tanulmányban szereplő boncolások nem gyakran mutattak ki vírusmaradványokat a vérplazmában, ami arra utal, hogy a kórokozó más úton is terjedhet.

  Forrás: egeszsegkalauz.hu

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!