2024. április 24. szerda
More

    Védjük bőrünket a téltől

    A szép és egészséges bőr esztétikailag is kellemes látvány, s egyben testünk védőburka. Legnagyobb kiterjedésű érzékszervünk, amely szabályozza a testhőmérsékletet, érzékeli a kellemes és fájdalmas ingereket, megakadályozza, hogy kívülről idegen anyagok jussanak testünkbe, védőpajzsot nyújt a nap káros hatásaival szemben. Tehát fokozott figyelmet és ápolást kíván, nem csak kozmetikai szempontból, hanem létfontosságú funkcióinak ellátása érdekében is.

    – Ez az ápolás, a bőr iránti figyelem nem szezonális, állandónak kell lennie – figyelmeztet már beszélgetésünk kezdetén dr. Wikonkál Norbert, a Semmelweis Egyetem Bőrklinikájának főorvosa, rámutatva, hogy a bőr működésének zavara fontos következményekkel jár testi és lelki egészségünkre nézve. Minden rétegének sajátos feladatai vannak: a műanyag fóliánál is vékonyabb felső hámréteg a káros külső anyagok támadásaitól védi a bőrt. A hám legalsó részén vannak a festéktermelő sejtek, ezek termelik a melanint, a bőr festékanyagát. A hám alatti irharétegben a fájdalomérző és tapintási érzékelők találhatók, a verejtéket, illetve faggyút termelő mirigyek, a bőrt tápláló vérerek, a bőr rétegeiben szétágazó idegek. Az irha alatt a bőralja van, zsírpárna, ami a hőtől és a hidegtől védi, szigeteli a testet.

    Életünk folyamán a bőr sokat változik. Az öregedéssel a zsírpárna nagy része elvész, az irha és hám elvékonyodik, az irha rugalmas rostjai széttöredeznek, a bőr egyre ráncosabb lesz, kevesebb faggyú termelődik, ezért kiszárad.

    – Az emberek általában csak azzal törődnek, hogy az első pillantásra leginkább szembetűnő szervünk szép és mutatós legyen…

    – Ez így van, és ezért hajlandók a legmodernebb kozmetikai bravúrokat is igénybe venni, ma már nem csak a nők, egyre inkább a férfiak is. Csak arra nem gondolnak, hogy bőrünkért mi magunk tehetjük a legtöbbet. Alapvető a mindenkori higiénia, a megfelelő tisztálkodás, és a saját bőr ismerete. Azt általában mindenki tudja, mert naponta tapasztalja, hogy száraz, vagy zsíros bőrrel áldotta-e meg a természet, – ebben nagyrészt genetikai tényezők is szerepet játszanak. A rendszeres figyelemfelkeltő kampányok hatására ma már azt a tanácsot is sokan megszívlelik, hogy nyáron, az erős napsütés káros hatásaitól védjék bőrüket, mert az UV sugárzás nem csak öregít, károsít is.

    – Most viszont tél van. Ezekben a hónapokban mire kell fokozottabban ügyelni?

    – Télen a hideg levegő és a nedvesség fokozottan szárítja bőrünket, az UV sugárzás szerepe azonban ilyenkor sem elhanyagolható. Sőt felhős időben is tartani kell tőle. Az UV sugárzás akár súlyos égési sérülésekhez is vezethet, főként sport, sízés, szánkózás, hegyi kirándulás közben, mikor a hó és jég fokozottan visszaveri a káros sugarakat. A magasság ezer méterenként mintegy húsz, a hó akár kilencven százalékkal is növelheti az ultraibolya sugárzás erejét, ami már az arcon égési nyomokat hagyhat. Mindennek veszélyét növeli a hideg, melyben az ember nem is érzi, hogy leégett a bőre. Ilyenkor vízben szegény, zsíros, fényvédő krém használata szükséges. A kéz, a láb, az orr fokozottan veszélyeztetett testterület a téli hónapokban. A láb már néhány fokos mínusznál is megfagyhat, ha nem megfelelő a cipő, szűk, vagy átázott. Az enyhe bőrpírt krémmel elég kezelni, de, ha hólyagos a fagyás, akkor már szövődményektől is lehet tartani, ajánlatos orvoshoz fordulni – foglalja össze az évszak veszélyeit a főorvos.

    A kéz bőrének az igénybevétele otthon, a háztartásban is igen nagy. A háziasszonyok zöme nem kedveli a gumikesztyűt, ám ha nem használja, mosáskor, mosogatáskor az enzimes szerek hatására kiszárad, berepedezik a bőr, esetleg a körömlemez is felpuhul. Fokozott zsírtartalmú kenőcs használata ajánlott a konyhai műveletek után, és csak alaposan megszárított kézzel tanácsos kimenni a hideg levegőre.

    A bőr berepedezése utat nyit a kórokozóknak. Télen még a nyári időszaknál is gyakoribbak a gombás fertőzések, melyek a bőr kiszáradásával, berepedésével, nedvezésével, a köröm elszíneződésével, erős viszketéssel járnak. A gombás fertőzések melegágya az uszoda, szauna, edzőterem zuhanyozója, ezért lábrács, papucs használata kötelező. Ha mégis megtörtént a fertőzés, mielőbb a hatékony, kiváló gombaölő szereket, krémeket kell alkalmazni, vagy belsőleg ható gyógyszereket. Gombás fertőzés esetén a cipőt is „ki kell kezelni”, néhány csepp formalinnal egy vattadarab segítségével belül bedörzsölni, 24 órán keresztül hagyni kell hatni, majd néhány napig szellőztetni. Idősödőknek tudni érdemes, hogy a kor előrehaladtával mindenfajta bőrsérülés nehezebben gyógyul, mivel a bőr véráramlása is csökken.

    – Mit tanácsol főorvos úr a szoláriumot imádóknak?

    – Ha rajtam múlna, betiltanék minden szoláriumot. Ebből kiderül, hogy csak azt tudom tanácsolni: kerüljék el nagy ívben ezt a fajta napfény-pótlást, inkább sétáljanak a szabad levegőn. De mielőtt megköveznének: ha valaki semmiképpen nem tud lemondani erről az „élvezetről”, akkor legalább érje be heti öt perccel.

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!