2023. március 27. hétfő
More

  A mángold pozitív hatásai

  A mángold a sötétzöld levelű zöldségek közé tartozik, közeli rokona a cékla. Bár régóta ismert, csak egy időre “feledésbe merült” Magyarországon. Szezonja általában áprilistól június elejéig tart.

  A mángold nyersen is fogyasztható, például salátákba vagy turmixokba, de készíthetünk köreteket, tésztaszószokat, zöldségeket, sőt tölthetünk is! Sokan spenótszerű főzeléket készítenek belőle – mert annyira hasonlít rá az íze.

  A mángold elkészítésével azonban nem érdemes sokat várni, mert könnyen megromlik, ezért fontos, hogy használat előtt hideg vízzel lemossuk! A spenóthoz hasonlóan jól lefagy, ezért ha van több, tartogasd a vitaminhiányos téli hónapokra is.

  Nemcsak finom íze miatt érdemes rendszeresen beiktatni étrendünkbe: nagyon gazdag ásványi anyagokban és vitaminokban, ezért jótékony hatással van egészségünkre. A kutatások szerint a növény különösen jól hasznosítja a talajban lévő tápanyagokat, több magnéziumot, vasat, mangánt, rezet, káliumot, kalciumot, foszfort és cinket tartalmaz. Egy csészényi adag biztosítja az ajánlott napi K-vitamin mennyiséget, de kiegészíthetjük az A-, C- és E-vitamint is ezzel a zöldséggel.

  A betalainokhoz tartozó pigmentek is találhatók benne, amelyek nemcsak jellegzetes sötét színét adják, hanem erős antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásuk is van. Ezek miatt a mángold segít szervezetünknek a sejteket károsító szabad gyökök elleni küzdelemben, és megelőzi a stressz okozta károsodásokat, így fogyasztása segíthet csökkenteni a súlyos krónikus problémák vagy a rák kockázatát. A pigmenttartalma szabad szemmel is látható: a sötétzöld levelek és a lilás-piros szárak és erek azt jelzik, hogy a növény betalainokban gazdag.

  Kutatások szerint a zöldségben található tápanyagok jótékony hatással vannak a vércukor- és koleszterinszintre, a vérkeringésre és a vérnyomásra is. Fogyasztásával rugalmasan tartjuk ereinket, és megelőzzük a mikroszkopikus méretű gyulladásokat is.

  Állatkísérletek során megállapították, hogy a mángoldban található fitonutriensek és flavonoidok is támogatják szervezetünket a rák elleni küzdelemben. A kutatások kimutatták, hogy a mángold-kivonat blokkolja az acetilkolineszteráz nevű enzim működését, amely új kezelési lehetőséget jelenthet bizonyos neurodegeneratív betegségek, például az Alzheimer-kór, a demencia vagy a Parkinson-kór kezelésére.

  Természetesen további kutatásokra van szükség ahhoz, hogy egyértelművé tegyük, hogy a mángold „blokkolja” a neurológiai károsodással járó problémákat.

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!