2024. április 27. szombat
More

    Zsemle repcehulladékból

    Német kutatók a repceolaj termelés hulladékából igen magas fehérje tartalmú, zsírszegény alapanyagot dolgoztak ki az élelmiszeripar számára: egy gombafajta segítségével a repcemaradékból kekszet, tavaszi tekercset, vagy sültet állítanak elő.

    A Die Welt című német napilap online kiadásában ismerteti a Technology Review című szaklapban a repceolaj felhasználásával kapcsolatos legújabb fejleményeket bemutató összeállítást. Eszerint a repceolaj nagyon keresett, egyrészt mint élelmiszer, másrészt mint üzemanyag a dízelautók számára. A megtermelt nagyobb mennyiség azonban több hulladékkal is jár, így évente több millió tonnányi úgynevezett repcepogácsa keletkezik, amit eddig állati takarmánynak dolgoztak fel.

    A németországi Fulda Élelmiszertechnológiai Főiskoláján új eljárást dolgoztak ki: a fehérjében gazdag repcepogácsát beoltják az Rhizopus microsporus nevű gomba spóráival. Két nap után a repcepogácsák fermentálódnak, vagyis a cukor fehérjékké és vitaminokká alakul át.

    Az így kezelt hulladékban megtalálható az összes életfontosságú aminosav és a nemzetközi fehérje skála legmagasabb értékét mutatja a benne található protein.

    A konyhai felhasználásra alkalmas, szeletelhető anyagot zsírok vagy olaj hozzáadása nélkül lehet sütni, főzni. A kutatók szerint a belőle készíthető termékek igen széles skálán mozognak: készülhetnek kenyérszeletek, kekszek, sütemények, tavaszi tekercs, sültek, vagy éppen zsemlék. Az eddigi kísérletek során egyelőre csak öt kilogrammnyi mennyiséget dolgoztak föl – mondta el Burkhard Ahlert, a fuldai főiskola munkatársa, aki szerint az anyagnak – amelynek még nincs neve sem -, némileg kesernyés az íze.

    Az ipar részéről máris nagy az érdeklődés, ezért arra készülnek, hogy mintegy százezer tonnányi repcepogácsából gyártanak élelmiszert. Az erre vállalkozó cég vezetői úgy vélik, hogy elsősorban a harmadik világ országaiban szállíthatnának egészséges és olcsó élelmiszert.

    A fuldai kutatók főleg a vegetáriánusok és az idősebb korosztály számára tartják megfelelőnek ezt a táplálékot. A főiskola újabb kutatásba is kezdett: a dióolaj termelés melléktermékeiből szeretnének élelmiszert előállítani – adta hírül a hamburgi napilap online kiadásában.

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!