2023. március 23. csütörtök
More

  A napallergia tünetei

  Itt a nyár és sokan napoznak. Mindazonáltal fontos figyelembe venni minden egyes személy bőrtípusát, és napozni kell.


  Sokan panaszkodnak, hogy amint megjelennek a tavasz első sugarai, már nem tudnak kimenni a napra fényvédő nélkül. Fényvédő nélkül a fokozott fényérzékenység miatt kiütés léphet fel, de sokan allergiásak a fényvédőkre.

  A betegség kialakulásáért olyan örökletes tényezők is felelősek lehetnek, mint a bőrszín, a bőr pigmentációja, a szeplők és az anyajegyek. A legtöbb kozmetikum, parfüm és dezodor fényérzékenyítő anyagokat tartalmaz, amelyek foltos pigmentációhoz vezethetnek. Bizonyos gyógyszerek (fogamzásgátlók, hormonok, antibiotikumok) és a napfény együttes hatása fokozhatja a bőr fényérzékenységét.

  A hajlamosító tényezőkön kívül a pontos ok még nem ismert, de az UV-B sugárzás mellett az UV-A sugárzás is jelentős szerepet játszhat. Napallergiáról (urticaria e solare) akkor beszélünk, ha a kiütéses tünetek nemcsak a napfénynek kitett területeken, hanem a ruházat alatt is jelentkeznek. Ez a jelenség sokkal ritkább, mint más napkiütések, amelyek csak a fénynek közvetlenül kitett területeken jelentkeznek. Ezeket azonban gyakrabban nevezik napallergiának.

  Ajánló   Napvédő krémek, amelyek fogalmaival tisztában kell lenned

  Tünetek

  A napallergia tünetei széles skálán mozoghatnak, a fent említett csalánkiütéstől kezdve a vörös foltokon át egészen a pattanásszerű elváltozásokig. Már rövid fényhatás után is órákon vagy egy-két napon belül apró, tűszúrásszerű kiütések jelennek meg, leggyakrabban a kitett területeken, de valódi allergia esetén az egész testen. Nagyon gyakran a bőr felhólyagosodik és viszket, ami égő érzéssel, esetleg fájdalommal járhat. Amint a bőr megnyugszik, a tünetek megszűnnek.

  Sajnos bizonyos fokú foltos bőrelváltozások maradhatnak. A tünetek gyakran összetéveszthetők a napégéssel, amely csak abban különbözik, hogy nem követi hámlás, és ismételten, akár évekig is kiújulhat. Egy biztos: fontos, hogy védekezzünk a nap káros sugarai ellen.

  Ajánló   Ezeket kell tudnod a napszúrásról

  Megelőzése

  A megelőzés valójában elég nehéz, mivel az oka még nem tisztázott, de érdemes betartani az alapvető napozási szabályokat. Kerüljük a déli hőséget, de a legjobb, ha délelőtt 10 és délután 4 óra között árnyékoljuk magunkat, mivel ebben az időszakban nagyon erős a napsütés. Mindig használj a bőrtípusodnak megfelelő fényvédő krémet. Előfordulhat azonban, hogy a naptej olyan anyagot tartalmaz, amely a napon bőrkiütést okoz, ezért fontos, hogy minél előbb ellenőrizd, mire vagy érzékeny. A fényvédő krémeken feltüntetett fényvédő faktorszám jelzi, hogy mennyi ideig szabad a napon tartózkodni. Ezért célszerű minél magasabb számot választani.

  A gyermekeknek, az érzékeny bőrűeknek és a napallergiásoknak 30 faktoros krémet kell használniuk, mivel a megfelelő napvédelem csökkentheti az allergia kialakulásának esélyét. Gyógyszeres kezelés esetén fontos ellenőrizni, hogy a készítmény tartalmaz-e fényérzékenyítő anyagot, amely tiltja a napozást.

  Ne alkalmazz kozmetikumokat vagy parfümöket közvetlenül a bőrre napozás előtt. Egyes gyógynövények, mint például az ánizs, a kömény és a zsurló, fényérzékenyítő anyagokat tartalmazhatnak, ezért kerülni kell őket.

  Az is segíthet, hogy a napfényt minimálisra csökkentsük, ezért ha teheted, érdemes nadrágot és hosszú ujjú blúzt viselni. Ma már UV-szűrő anyagból készült fürdőruhákat is lehet kapni. Bizonyos esetekben a szoláriumozás segíthet hozzászoktatni a bőrt a naphoz. A tünetek megjelenésekor érdemes langyos vízzel megtisztítani a bőrt a naptejtől, majd hűsítő és gyulladáscsökkentő krémmel bekenni a területet. A viszketés enyhítésére használj antihisztamin kenőcsöt.

  Ha a napallergia tünetei hűsítő, gyulladáscsökkentő gyógyszerekkel nem enyhülnek, az allergia mértékétől függően bizonyos kezelésekre lehet szükség. Fontos, hogy komolyan vegyük a problémát, mert bizonyos esetekben súlyosabb tünetekhez vezethet. A hatékonyabb kezelés érdekében fordulj bőrgyógyászhoz. Kezelésként antihisztamin gyógyszerek rendszeres szedése ajánlott.

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!