2023. március 25. szombat
More

  A B12-vitamin-hiány tünetei és figyelmeztető jelei a szájban, amelyek alacsony szintre utalnak

  A B12-vitamin számos testi funkcióhoz nélkülözhetetlen. Amellett, hogy egészségesen tartja a szervezet vérét és idegsejtjeit, segít megelőzni a vérszegénységet – amitől az emberek fáradtnak és gyengének érezhetik magukat. A B12-vitamin-hiány gyakori tünetei közé tartozik a fáradtság, a zsibbadás és a fogyás.


  De a szájban megjelenő két jel arra is utalhat, hogy hiányzik a tápanyag. Az NHS útmutatása szerint a fájó és vörös nyelv, amelyet orvosilag glossitisnek neveznek, a vitaminhiány jele lehet.

  Amikor egy személy glossitisben szenved, a nyelv megváltoztatja a színét és alakját, ami fájdalmassá, vörössé és duzzadttá teszi. A gyulladás a nyelvet is sima felületévé varázsolja, mivel a nyelven az ízlelőbimbókat tartalmazó apró dudorok kinyúlnak és eltűnnek.

  A szájfekély szintén lehetséges tünet. Azoknál, akik nem jutnak elegendő B12-höz, vérszegénység alakulhat ki, és ennek további tünete a csökkent ízérzékelés.

  Vannak, akiknél B12-vitamin-hiány alakul ki annak eredményeként, hogy nem kapnak elegendő B12-vitamint étrendjükből. A húst, halat és tejtermékeket tartalmazó étrend általában elegendő B12-vitamint biztosít, de azok az emberek, akik nem esznek rendszeresen ezeket az ételeket, hiányossá válhatnak.

  A B12-vitamin-hiányos vérszegénységet általában B12-vitamin injekciókkal kezelik.

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!