2024. április 16. kedd
More

    Vesebetegség diéta: ennivaló (és kerülendő) élelmiszerek – 1. rész

    A veséid létfontosságú szervek, amelyek fontos funkciókat látnak el. Ezek a bab alakú szervek felelősek a vér szűréséért azáltal, hogy eltávolítják a hulladékot a vizelettel. Ezenkívül segítik a hormontermelést, egyensúlyban tartják az ásványi anyagokat és fenntartják a folyadék egyensúlyát a szervezetben. Ha azonban krónikus vesebetegségben (CKD) szenvedsz, veséid nem tudják megfelelően eltávolítani a salakanyagokat, ami salakanyagok és folyadékok felhalmozódását okozhatja a szervezetben.


    A vesék támogatásának egyik módja az étrend. A vesebarát ételek fogyasztása (és a károsító ételek elkerülése) segíthet az egészség megőrzésében és a betegség kezelésében. Tehát ezt szem előtt tartva vessünk egy pillantást azokra az ételekre, amelyeket érdemes enni (és kerülni), ha vesebetegséged van.

    Ételek vesebetegség esetén

    A szervezet vesebarát élelmiszerekkel való táplálása segíthet megvédeni a vesét a további károsodásoktól. Vesebetegség kezelésekor korlátoznod kell bizonyos típusú élelmiszerek és folyadékok fogyasztását, hogy megakadályozd a folyadékok, ásványi anyagok és elektrolitok felhalmozódását a szervezetben.

    Ennek elkerülése érdekében előfordulhat, hogy figyelned kell a kálium-, foszfor-, nátrium-, fehérje- és folyadékbevitelre. Ez különösen igaz, ha dialízis alatt állsz. Lássunk tehát néhány vesebarát ételt, amit fogyaszthatsz!

    Áfonya

    Vannak, akik az áfonyát szuperételnek tartják. Tele vannak tápanyagokkal, köztük esszenciális antioxidánsokkal, amelyek segíthetnek megvédeni bizonyos típusú rák, szívbetegség és cukorbetegség ellen. Vesebetegség esetén is jó étel.

    Az áfonyában alacsony a kálium-, nátrium- és foszfortartalom, amelyek mindegyikét ellenőrizned kell, ha vesebarát étrendet követsz. Jól érezheted magad, ha nassolsz egy tál áfonyát, vagy hozzáadod a zabpehelyhez vagy salátához.

    Karfiol

    A karfiol vitathatatlanul az egyik legsokoldalúbb zöldség. Készíthető rizses ételhez, pizzafeltéthez, burgonyapüréhez és még sok máshoz. Még jobb, hogy jót tesz a vesédnek!

    A karfiol kevés nátriumot, káliumot és foszfort tartalmaz, de gazdag C-, K- és folsav-vitaminban. Remek rostforrás és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal is rendelkezik, ezért folytasd és adj hozzá több karfiolt az étkezési tervedhez.

    Tengeri sügér

    A fehérje olyan tápanyag, amelyet korlátoznod kell, mert ha a veséid károsodnak, problémát okozhat a salakanyagok eltávolítása a fehérje anyagcseréből. Ennek ellenére a fehérje még mindig nélkülözhetetlen tápanyag, így ha valamelyiket választod, fontold meg a tengeri sügért.

    Sok más típusú tenger gyümölcseivel ellentétben a tengeri sügér kisebb mennyiségű foszfort tartalmaz. Ennek ellenére korlátoznod kell az adagokat. A tengeri sügér emellett kiváló forrása az omega-3 zsírsavaknak, amelyekről ismert, hogy gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkeznek. Ez segíthet csökkenteni bizonyos betegségek, például a kognitív hanyatlás, a szorongás és a depresszió kockázatát.

    Bőr nélküli csirke

    Egy másik kiváló minőségű fehérjeforrás, amelyet figyelembe vehetsz, a bőr nélküli csirkemell. A bőr nélküli fajta választása segít csökkenteni a foszfor, kálium és nátrium teljes mennyiségét. Azonban, ahogy korábban említettük, továbbra is fontos ellenőrizni a fehérjebevitelt, különösen dialízis alatt.

    Az előre elkészített csirke helyett mindenképpen friss csirkét válasszunk. Ennek az az oka, hogy az előre elkészített csirke nagy mennyiségű foszfort és nátriumot tartalmazhat, mindkettőt korlátozni kell a vesebarát étrend betartása mellett.

    Rukkola

    A leveles zöldek az egészséges táplálkozás részét képezik, de a népszerű választások, mint a spenót és a kelkáposzta magas káliumtartalmúak. Kiváló alternatíva a rukkola.

    Ez a tápanyagban gazdag leveles zöld nemcsak alacsony káliumot tartalmaz (kb. 37 mg csészénként), hanem K-vitaminban és más alapvető ásványi anyagokban, például kalciumban és mangánban is gazdag. Ezenkívül a rukkola nitrátokat is tartalmaz, amelyek támogatják a vese egészségét, és csökkenthetik a vérnyomást.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!