2024. március 19. kedd
More

    A magas koleszterinszint okai

    A koleszterin egy vastag anyag, amely megtalálható a vérben. Bár a koleszterin egy része jótékony hatású – a szervezetnek valójában szüksége van rá az egészséges sejtek felépítéséhez –, a nagyon magas koleszterinszint (más néven hiperlipidémia vagy hiperkoleszterinémia) negatív hatással lehet a szívre, és végül szívbetegséghez vezethet a Mayo Clinic szerint. Bizonyos helyzetekben ez zsírlerakódásokat eredményezhet az erekben (ezt az állapotot érelmeszesedésnek nevezik), ami megnehezíti a vér átáramlását az artériákon.


    Ezért tagadhatatlan – a magas koleszterinszint nagyon veszélyes helyzet. A jó hír az, hogy számos módszer létezik a koleszterinszint csökkentésére, de fontos, hogy megértsd a magas koleszterinszint okait, mielőtt csökkenteni kezded.

    Rossz étrend

    A „rossz” koleszterinben (klinikailag alacsony sűrűségű lipoprotein [LDL] koleszterinként ismert) magas étrend növelheti a koleszterinszintet és szívbetegséghez vezethet. Ezért fontos elkerülni a transzzsírokat, amelyek tele vannak LDL-koleszterinnel. A transzzsírok számos egészségtelen ételben megtalálhatók, a gyorséttermi hamburgerektől a pékárukig (pl. fánk, sütemény és torták).

    A magas koleszterinszint elleni küzdelem érdekében próbálj meg sok teljes kiőrlésű gabonát (például teljes kiőrlésű kenyeret és tésztát) enni, és fogyassz sok friss gyümölcsöt és zöldséget. A kevésbé egészséges vörös húsokat is le kell cserélni szív-egészséges halfajtákra – például lazacra, tőkehalra, tonhalra és laposhalra –, amelyek a kutatások szerint omega-3 zsírsavakat tartalmaznak, amelyekről ismert, hogy hozzájárulnak a szív egészségének megőrzéséhez.

    Túlsúly

    A túlsúly a magas koleszterinszint egyik fő kockázati tényezője. Sok elhízással küzdő ember túl sok LDL-koleszterint fogyaszt, ami a magas transzzsírtartalmú élelmiszerekben található meg. Kutatások kimutatták, hogy a testmozgás valóban segíthet a koleszterinszint csökkentésében. Ennek az az oka, hogy a rendszeres, mérsékelt fizikai aktivitás növelheti a nagy sűrűségű lipoprotein (HDL) vagy a „jó” koleszterin szintjét. Idővel a kutatások azt mutatják, hogy ez csökkentheti a testsúlyt és az LDL-koleszterinszintet.

    Természetesen kulcsfontosságú, hogy konzultálj az orvosoddal, mielőtt agresszív edzéstervbe kezdenél. Ha jelenleg túlsúlyos vagy, és csökkenteni szeretnéd a koleszterinszintedet, fontold meg, hogy mérsékelt fizikai tevékenységgel kezdj, mint például kerékpározás vagy gyors séták.

    Dohányzás

    Nem meglepő, hogy a dohányzás káros az egészségre. De ez kifejezetten zavaró a koleszterin esetében, mivel csökkenti a HDL-koleszterinszintet, miközben fizikai károsodást okoz az erek nyálkahártyájában. Idővel ez növelheti a vérrögök kialakulásának kockázatát, ami végül érelmeszesedéshez (vagy az artériák megkeményedéséhez) és szívrohamhoz vezethet. Érdemes megjegyezni, hogy a passzív dohányzás (vagy mások cigarettafüstjének belélegzése) is okozhat ilyen hatást.

    Tehát, ha magas a koleszterinszinted, azonnal hagyd abba a dohányzást. Számos tanulmány, köztük a WebMD kutatása is feltárja, hogy a szokásról való leszokás azonnal megkezdheti a HDL-szint újjáélesztésének folyamatát.

    Életkor

    Minél idősebb vagy, annál valószínűbb, hogy meg kell küzdened a magas koleszterinszinttel. Ennek az az oka, hogy az idősebb felnőttek kisebb valószínűséggel végeznek testmozgást (különböző mozgási problémák miatt). Az Egyesült Államok kormányának Nemzeti Koleszterin Oktatási Programjának kutatása kimutatta, hogy a 45 évesnél idősebb férfiak és az 55 évesnél idősebb nők automatikusan nagyobb kockázatot jelentenek a magas koleszterinszintre.

    A jó hír az, hogy vannak olyan dolgok, amelyeket az idősebb felnőttek tehetnek koleszterinszintjük csökkentése érdekében. A testmozgás segít, de még ha ez nem is lehetséges, csökkentheted a koleszterinszintedet egészséges ételek (pl. teljes kiőrlésű gabonák, gyümölcsök és zöldségek) fogyasztásával, fogyással és a dohányzás abbahagyásával.

    Nem

    A férfiaknál sokkal nagyobb valószínűséggel diagnosztizálnak magas koleszterinszintet, mint a nőknél. Sok férfi számára ez azt jelenti, hogy sokkal nagyobb a szívroham kockázata, mint női társaik esetében. Vegyünk például egy közelmúltbeli, 40 000 60 év alatti férfit és nőt bevonó tanulmányt, amely kimutatta, hogy nemcsak a férfiak nagyobb valószínűséggel küzdenek a magas koleszterinszinttel, hanem a magas koleszterinszintű férfiaknál is háromszor nagyobb a szívroham kockázata, mint a nőknél.

    Ezért létfontosságú, hogy minden férfi, különösen a 45 évesnél idősebbek koleszterinszintjét megmérjék. Ha magas koleszterinszintet észlelsz, komolyan fontolóra kell venned az életmódbeli módosításokat, például az étrend megváltoztatását, a fogyást és a dohányzás abbahagyását.

    Családtörténet

    Vannak, akik jól étkeznek, egészséges a testsúlyuk, rendszeresen mozognak, kerülik a dohányzást, és még mindig magas koleszterinszinttel diagnosztizálják őket. Sok esetben ez a családi hiperkoleszterinémia eredménye, ami egyszerűen azt jelenti, hogy az adott személy családjában magas koleszterinszint szerepel.

    Körülbelül 500 emberből egy (az Egyesült Államokban körülbelül 13 millió ember) szenved családi hiperkoleszterinémiában, ami azt jelenti, hogy fennáll a szívroham kockázata. Ezért minden férfi és nő számára létfontosságú – diétájától, méretétől vagy aktivitási szintjétől függetlenül –, hogy rendszeresen látogassa meg orvosát a koleszterinszint és egyéb kérdések tekintetében.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!