2024. november 24. vasárnap
More

    A transz-zsírok és a szívbetegség

    A koszorúér- betegség kialakulásának kockázata háromszor nagyobb azoknál az amerikai nőknél, akiknél magas a transz-zsírok szintje a vérben – olvasható a Vérkeringés (Circulation) című amerikai szaklapban. A Harvard Egyetem nők körében végzett vizsgálatának eredményét a lap az eddig ismert legmeggyőzőbb bizonyítéknak tartja.

    Már korábbi tanulmányok alapján is egyértelmű volt a szakemberek számára, hogy a transz-zsírok emelik a káros LDL-koleszterin szintjét és csökkentik a jó” HDL-t. A magas LDL-szint az érelmeszesedés egyik legfontosabb kockázati tényezője. A transz-zsír bevitelnek a koszorúérbetegségekre gyakorolt kóros hatását jól mutatja az említett vizsgálat, amelynek során az USA-ban 32 826 nőt – a napi transz-zsír fogyasztás mennyisége alapján – négy csoportba osztottak. A 2,5 grammnyi zsírt fogyasztóknál egynek (1) vették az iszkémiás szívbetegség relatív kockázatát. A rizikó a 2,7 grammot fogyasztó csoportban már 1,6 lett, a napi 3,1 grammot evőknél ugyancsak, viszont a napi 3,6 gramm transz-zsír bevitel mellett a koszorúér-betegség kockázata 3,3-szorosára nőtt.

    A Harvard Egyetem Közegészségügyi Intézetének vizsgálatában 1989-90 között 30 ezernél több nőtől vettek vérmintát, majd hat éven át nyomon követtek egészségi állapotukat. A hatéves periódus alatt 166 esetben alakult ki koszorúér betegség – mégpedig olyan eloszlásban, hogy a legmagasabb transz-zsír tartalmú vérmintákhoz a koszorúér betegség háromszoros kockázata társult a legkevesebb transz-zsírt tartalmazókhoz képest.

    Az említett eredmény a korábbiakhoz képest még erősebb összefüggést mutat a szívbetegség és a transz-zsír bevitel között. Ennek az lehet a magyarázata, hogy a vértestek zsírtartalmának meghatározása jóval megbízhatóbb, mint a betegek bevallásán alapuló étrendi beszámoló. A vizsgálatot végző kutatócsoport vezetője, dr. Frank Hu utalt arra, hogy a transz-zsír fogyasztást a vörösvértestek transz-zsír tartalma alapján határozták meg. Mivel az emberi szervezet nem állít elő transz-zsírt, a vértestekben kimutatható mennyiség jól tükrözi az élelmiszerek útján történő bevitelt.

    Az amerikai kutatók megjegyzik, hogy az észlelt megbetegítő hatás valószínűleg nem kizárólag a koleszterinszint változásával magyarázható, a transz-zsíroknak feltételezhetően további érkárosító hatása is van. Ennek vizsgálatához további kutatásra van szükség, derül ki a Harvard Egyetem Közegészségügyi Intézetének nagy női mintán végzett vizsgálatából.

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!