2024. április 24. szerda
More

    Vérvétel

    Az orvosi beavatkozások közül talán a leggyakoribb a vérvétel. A felső végtagból, könnyen hozzáférhető vénákból vesznek mintát egy erre specializált tűvel, majd kémcsövekbe gyűjtik össze. A vérvétel intenzív beavatkozás, melynek a leggyakoribb szövődményei a vérömleny és a vénagyulladás.

    Ha az érintkezés idegeket is ér, tűszúrás szerű érzetet tapasztalhatunk, de ez nem vonja maga után az ideg sérülését, ám, ha nem változtatnak a tű pozícióján, más sérülés előfordulhat.

    Fontos megemlíteni, hogy a vérvétel az esetek nagy többségében éhgyomorral történik, így az ezt megelőző 10-12 órában nem szabad táplálkozni. A magas fehérje tartalmú, zsíros ételektől tartózkodni kell a vizsgálatot megelőző estén, folyadékot inni lehet, azonban csak olyat, ami nem tartalmaz sem szénhidrátot, sem zsírnemű anyagokat.

    A kávé és a tea farmakológiailag hatásos anyagokat tartalmaz, amelyek befolyásolják néhány szerv működését, így a funkcionális vizsgálatok előtt különösen tilos ezek fogyasztása. Az alkohol esetében egyes paraméterek szintje változhat, ezenkívül befolyásolja néhány anyag vesén át történő kiválasztását is, emiatt ez sem ajánlott. A dohányzás úgyszintén eltérő eredményeket mutathat, ezt is érdemes kerülni a vizsgálatot megelőző pár órában.

    A vérvételt megelőzően kerülni kell a szélsőséges fizikai terheléseket!

    A gyógyszerek szedése hatása van az anyagcserére, a szervek működésére, emellett bomlástermékeik megzavarhatják az analitikai reakciókat, így célszerű a gyógyszereket nem mintavétel előtt, hanem azt követően bevenni, ha ez nem gátolja a páciens egészségét.

    A vérképvizsgálat a vérsejtek automatizált megszámlálását jelenti a vérben. Információt ad a fehérvérsejt, a vörösvértest és a vérlemezkék populációjáról. Az eredmény magában foglalja a sejtek számát, típusát, nagyságát, alakját, és még néhány más fizikai jellemzőjét.

    Öt típusú fehérvérsejt (neutrofilek, limfociták, bazofilek, eozinofilek és monociták) létezik a szervezetben, melyeknek fő funkciójuk elsősorban a fertőzések leküzdése. Viszonylag állandó arányokban találhatóak a vérben, ezek azonban a szervezetben zajló folyamatok hatására ideiglenesen megváltozhatnak. Fertőzés esetén például a neutrofilek, allergiákban az eozinofilek, míg leukémiákban a limfocita aránya növekedhet meg jelentősen. A vérképvizsgálattal meghatározható, hogy rendelkezésre áll-e a megfelelő számú fehérvérsejt a fertőzések leküzdéséhez, valamint kimutatható, ha valamelyik sejttípusból a vártnál több található. Segítségével megállapítható továbbá az egyes sejttípusok száma és egymáshoz viszonyított százalékos aránya is.

    A vörösvértestek vöröses színnel és fánkszerű alakkal rendelkeznek. Hemoglobin van bennük, ami szállítja az oxigént a sejtekhez. A vérkép megmutatja, hogy rendelkezésre áll-e a megfelelő számú vörösvértest a szervezetben.B12-vitamin, folsav és vas hiányában, valamint más betegségek esetében ezek a vértestek eltérhetnek a megszokott megjelenésüktől. Ha a vörösvértestek száma nem elegendő, akkor vérszegénységről beszélhetünk, amelynek leggyakoribb tünetei a fáradtság és a gyengeség. Ritkábban túlságosan magas vörösvértest-szám is előfordulhat, ami szélsőséges esetben megzavarhatja a vér áramlását.

    A vérlemezkék olyan sejttöredékek, amelyek a véralvadásban játszanak szerepet. Ha a vérkeringésben nem található elég vérlemezke, fokozottan veszélyes lehetnek a vérzések és a zúzódások. A vérképvizsgálat megállapítja, hogy mennyi a vérlemezkék nagysága és száma.

    A túlzott fizikai edzések és az intenzív terhelések nem megfelelő regenerációját kimutatja a vérkép. A terhelések hatására rendszerint csökken a neutrofilok száma. Rendszeres aerob edzések következtében a vérképzés fokozódik, a vörösvértestek száma növekszik és a vér hemoglobin koncentrációja. A nagy intenzitású gyorsító edzések és az elhúzódó aerob edzések gyakran vezetnek sportolói vérszegénységhez, mely következtében csökken a hemoglobin koncentráció, a vörösvértest szám és a vörösvértest térfogat. A sportolói vérszegénység rontja a szövetek oxigén ellátását, ezért csökkenti a teljesítményt és emeli a pulzust.

    Rendkívül fontos a megfelelő étkezés, hiszen az intenzív edzések hatására gyulladásos folyamatok alakulhatnak ki, melyek rontják a vas reciklizációját és fokozzák a vasvesztést. Az étkezésekkel a napi vasbevitel hatékonyan emelhető, az élelmiszerekkel bevitt vas pedig sok esetben hatékonyabban szívódik fel, mint a kapszulás és tablettás változatok. Az edzés utáni gyulladások folyamán létrejövő vasvesztés az étrend átszervezésével mérsékelhető.

    A SYNLAB segítségével a vérkép könnyen kideríthető.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!