2024. április 24. szerda
More

    Terhesség alatti mozgás? Így csináld!

    Számtalan kismama azt gondolja, terhessen nem szabad mozgoni, sportolni, mert az árt a baba fejlődésének, pedig pont az ellenkezője a valós. A várandós nők némi testmozgással nem csak a saját egészségükért tesznek, hanem a babájukéért is.

    Persze ez nem azt jelenti, hogy nagy pocakkal maratonfutásra kell készülnünk vagy hatalmas súlyokkal tornáznunk.

    A Washington Állami Egyetemen végzett kutatás kimutatja, hogy a terhesség alatt végzett tornával elkerülhetővé válik a baba gyerekkori elhízása. Nem lényeg, hogy az anyuka túlsúlyos vagy nádszálvékony, a mozgás neki is jót tesz, energiát ad, csökkenti a streszt, elősegíti a pihentetőbb alvást, a hormonális változásokat csökkenti és sok olyan betegség kialakulását is gátolhatjuk általa, ami az elhízással van összefüggésben.

    „A kutatás alapján azt tanácsoljuk a kismamáknak, hogy testsúlytól függetlenül rendszeresen végezzenek valamilyen testmozgást a terhesség alatt, mert ez jó hatással lesz a születendő gyermek anyagcseréjére” – nyilatkozta a tanulmány vezetője.

    Rendszeres mozgás esetén a szülés is könnyebb lesz egy másik kutatás szerint. A kutatók megfigyelték, hogy a nők azon csoportja, akik rendszeresen mozogtak a terhességük alatt, kevesebb ideig vajúdtak, kevésbé volt fájdalmas nekik a szülés is, mint azon anyukák csoportjában, akik nem mozogtak.

    De mit és mennyit mozogjak?

    A gyaloglás, a gyorsabb tempójú séta, a jóga, a csikung, az úszás mind jók lehetnek terhesség idején, ám tanácsos előbb megkérdezni a nőgyógyász szakembert, hogy a mi állapotunkban mi ajánl.

    Úszáskor ajánlott tiszta vízű medencében vagy tengerben sportolni, a tamponok használatát pedig mellőzni, hiszen ezek, valamint a kevésbé tiszta víz elősegítik a fertőzések kialakulását a hüvelyben.

    A heti 1-2 alkalmas edzéstervek megfelelőek lehetnek, ám, ha gyakorlott sportoló vagy már, akkor a 3-4 alkalom is beleférhet. Mindig csak annyit és olyan intenzitással mozogj, ami még kényelmes, kellemes és jól esik.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!