2024. április 18. csütörtök
More

    Terhességi teendőlista

    Lehet, hogy még nem vagy terhes, de már most rengeteg mindent megtehetsz annak érdekében, hogy a lehető legegészségesebb legyen a növekvő babád. Tekintsd ezt a prekoncepciós tennivalók listájának.

    Kérj időpontot az orvosodtól

    Igaz, a fogantatás után rengeteget fogsz találkozni vele, de jó ötlet, ha előre időpontot foglalsz, még akkor is, ha korábban voltál már terhes. Ha bármilyen egészségügyi problémád van, amely befolyásolhatja a fogamzás esélyeit, vagy kockázatosabbá teheti a terhességet, fontos, hogy ezeket most kézben tartsd.

    Kezelőorvosod úgy kívánja megkezdeni a terhesség előtti kivizsgálást, hogy tőled és partneredtől is megkapja a teljes kórtörténetet. Lehetséges, hogy számos vizsgálatot – például vérvizsgálatot – el kell végeznetek, hogy megbizonyosodjatok arról, hogy egyikőtöknek sincs olyan betegsége, amely befolyásolhatja a terhességet vagy a fogamzás esélyét.

    Beszéld meg kezelőorvosoddal, hogy mely védőoltásokra van szükséged most, és melyekre lesz majd később. Az orvosok adnak néhány oltást a terhesség alatt, például a szamárköhögés elleni vakcinát, így a baba is részesülhet a védelemben.

    Ha olyan betegségek fordulnak elő a te vagy a partnered családjában, mint a cisztás fibrózis vagy a sarlósejtes betegség, akkor érdemes lehet genetikai tanácsadót is felkeresned, vagy prekoncepciós szűrővizsgálatokat végezni.

    Ellenőrizd az ínyed

    Összefüggés van a jó szájhigiénia és az egészséges terhesség között. Az ínybetegség a korai születéshez és az alacsony születési súlyhoz kapcsolódik. Tehát itt az ideje, hogy felkeress egy fogorvost, hogy megmondja, van-e bármi problémád.

    Hagyd abba a dohányzást és az ivást

    Lehet, hogy már tudod, hogy a dohányzás és az alkohol a terhesség alatt soha nem megfelelő. Károsak a csecsemő növekedésére, és egészségügyi problémákat okozhatnak számukra, amikor idősebbek lesznek.

    De még most is a dohányzás és az ivás megnehezítheti a teherbeesést, és növelheti a vetélés esélyét. Beszélj orvosoddal azokról a programokról, amelyek segíthetnek leszokni ezekről a káros szokásokról.

    Csökkentsd a koffeint

    Ha naponta több mint két csésze kávét vagy öt doboz üdítőt iszol (körülbelül 250 milligramm koffeint), megnehezítheti a teherbeesést, és megnőhet a vetélés esélye. A koffeinmentesre való váltásnak van egy másik előnye is: a terhesség első néhány hetében nem kell elviselned a koffein utáni sóvárgást.

    Étkezz tudatosan

    Nincs jobb alkalom, hogy kivonjuk a szemét ételeket és az összes üres kalóriát. Ügyelj arra, hogy minden nap sok gyümölcsöt, zöldséget, teljes kiőrlésű gabonát és sovány fehérjét fogyassz. Az egészséges táplálkozás a teherbe esés előtt csökkentheti a terhességi cukorbetegség valószínűségét, amely a terhes nőket érinti.

    Vegyél folsavat

    A folsav, amely természetesen megtalálható a zöld leveles zöldségekben és mesterségesen a dúsított liszt- és rizstermékekben, csökkenti bizonyos születési rendellenességek kockázatát. A szakértők azt javasolják, hogy a megfelelő étrend mellett a terhesség előtt 3 hónapig naponta vegyél be folsavas multivitamint, és folytasd a terhesség alatt is.

    Dobd le a felesleges kilókat

    A túlsúly növelheti az olyan problémák esélyét, mint a terhességi cukorbetegség és a terhesség alatti magas vérnyomás – ezt az állapotot preeclampsiának nevezik. Általában nem jó ötlet fogyni terhesség alatt, ezért ha fogyni szeretnél, kezdd el most.

    Gondold át, milyen gyógyszereket szedsz

    Fontos, hogy tájékoztatsd az orvosodat az összes szedett gyógyszerről – vényköteles, vény nélkül kapható, még a vitaminokról és a gyógynövényekről is. Néhányuk hatással lehet a babára.

    Legyél válogatós a tenger gyümölcsei tekintetében

    Valószínűleg hallottál már arról, hogy terhesség alatt okos elkerülni a magas higanytartalmú halakat, hiszen akár egy évig is eltarthat, amíg a szervezet kitisztítja az elemet a véréből. A halak hetente kétszer rendben vannak a tányérodon, de add tovább azokat a fajtákat, amelyek sok higanyt tartalmaznak, mint a kardhal, cseréphal, makréla és cápa.

    Juss be az edzőterembe

    A testmozgás nemcsak az egészséges testsúly elérésében segít, hanem a szüléshez is megfelelő formába hoz.

    Gondolj bele, milyen változást hoz a babavállalás

    A gyermekvállalás mindenre hatással lesz az életedre – többek között a karrieredre, a pénzügyeidre és a házastársaddal való kapcsolatodra. Kilenc hónap elég rövid idő lehet ezeknek a problémáknak a megoldására, így az orvosod tud néhány tanácsot adni, amelyek segítenek felkészülni.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!