2024. április 19. péntek
More

    Hogyan határozzuk meg az anyagcsere sebességét?

    Egy tanulmányban a kutatók úgy határozták meg az anyagcsere sebességét, hogy vizet itattak a résztvevőkkel, amelyben a hidrogén és az oxigén egy részét izotópokkal helyettesítették, amelyeket a kutatók nyomon tudtak követni, hogy megtudják, mennyi energiát éget el egy ember a nap folyamán. Szerencsére nem kell részt venned egy kutatási tanulmányban, hogy meghatározd az anyagcsere sebességét. Van egy másik módszer a nyugalmi metabolikus ráta (RMR – a nyugalmi oxigénfogyasztás) tesztelésére. Nincs invazív eljárás. Nincs szükség testmozgásra. Carol elmagyarázza, hogy az anyagcsere sebességének ismerete értékes eszköz, amellyel személyre szabott, a számodra programozott edzésprogramot lehet létrehozni. „Ez a konkrétabb és személyre szabott érték, az orvosi részleg tesztelésével párosulva, segít nekünk többet megtudni rólad, így egy erősen személyre szabott edzésprogramot építhetünk fel, és hatékonyabban edzhetjük.”

    Hogyan javíthatod az anyagcserédet és fogyhatsz?

    A sikeres fogyás kulcsa a testtudatosság felfedezése (hogyan reagál a tested a különböző típusú gyakorlatokra), valamint az anyagcsere leghatékonyabb működésének módjai – magyarázza Carol. A tudomány azt mutatja, hogy az izom kulcsfontosságú tényező az anyagcserében és a fogyásban. „Amikor edzel, meggyújtod a közmondásos anyagcsere tüzet – olyan, mint ahogy tüzet gyújtasz a kemencében.” Mind a kardió edzés, mind az erősítő edzés segít az izomépítésben, csak különböző módon. Az izmok nyugalmi állapotban égetik az energiát (kalóriát), különösen edzés után; eközben a zsírszövet nagyon kevés kalóriát használ fel. Az izomtömeg növelheti az anyagcsere pozitív változásait.

    Mit egyél, hogy javítsd az anyagcserét?

    Kimberly Gomer dietetikus szerint a népszerű mítoszok ellenére egyetlen étel sem javítja az anyagcserét. „Az izom az anyagcsere pénzneme.” Mit kell enni, hogy javítsd a testösszetételedet, hogy több izmot tartalmazhasson? Kimberly azt javasolja, hogy egy teljes élelmiszerekből álló diétát vegyél be, amely minden egyes embernél eltérően fog kinézni életmódjától, laboratóriumaitól és céljaitól függően. A legjobb elkerülni a cukros és feldolgozott ételeket, ha a testzsír csökkentése a cél. A kutatások megerősítik, hogy a vércukorszint nagy szerepet játszik abban, hogy mennyire vagy éhes, ami megmagyarázza, hogy egyesek miért találnak nehézséget a fogyásban, valamint a személyes anyagcsere fontosságát az étrendben és az egészségben.

    Végső soron Kimberly az egészséges életmódot ajánlja: „A testösszetétel megváltoztatásának legjobb módja a napi testmozgás és az egészséges fehérjéket tartalmazó teljes értékű étrend (pl. növényi eredetű fehérjék, bab, néhány hal és baromfi, nagyon korlátozott vörös hús) fogyasztása, amelyek szükségesek az izomzathoz és a helyreállításhoz.”

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!