2023. március 23. csütörtök
More

  Zöld tea a zsírmáj ellen

  A kövér felnőtteknek csaknem háromnegyede, de a dagadt gyerekeknek a fele is zsírmájjal bajlódik, ha nem is tud róla és ez a veszélytelennek aligha nevezhető állapot a zöld tea hatóanyagaival egy új vizsgálat tanúsága szerint egerekben hatásosan kezelhető. Az University of Connecticut munkatársai eredményeiket a táplálkozástudomány legrangosabb folyóiratában közölték.

  A zsírmáj a legújabb vizsgálatok szerint az elhízott emberek számának riasztó növekedésével lett mind gyakoribb. Az Egyesült Államokban a lakosság 66 százaléka túlsúlyos vagy kövér, de félő, hogy ilyen szempontból a magyar statisztikák sem túlságosan hízelgőek. Ez a kóros állapot legtöbbször hosszú ideig nem okoz panaszt, de az így károsodott máj sokkal érzékenyebb mindenfajta betegségre és ez komoly veszély.

  A zöld tea sok antioxidáns anyagot tartalmaz, melyekről már korábban kimutatták, hogy csökkentik a szív- és érbetegségek kockázatát, illetve bizonyos adatok szerint védenek különböző rosszindulatú daganatok megjelenése ellen. Richard Bruno és munkatársai most egereket etettek olyan egértáppal, amelybe zöldteakivonatot tettek. A kísérleti alanyok részben közönséges egerek voltak, de a másik csoport tagjait genetikailag kövér egerek képezték.

  A kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy az egértápba tett zöldteakivonat befolyásolja-e a bőségesen etetett egerekben a zsírmáj kifejlődését és van-e ilyen szempontból különbség az egészséges egerek és a genetikailag kövér állatok között. A kísérleti alanyok hat héten keresztül kapták a zöldteával gazdagított ételt vagy a megszokott egérkosztot.

  A vizsgálat végére kiderült, hogy azok a kövér egerek, melyek a zöldteakivonattal kiegészített ennivalót fogyasztották, 23-25 százalékkal karcsúbbak maradtak, mint a szokásos egértápból lakmározó társaik. Ez nem azért volt így, mert a kevésbé hízó csapat kevesebbet evett: a két csoport étvágya azonosnak bizonyult.

  A kontrollcsoportok is hasonlóképp viselkedtek: a közönséges egerek súlya is 11-20 százalékkal volt kisebb, ha zöldteakivonatos tápot kaptak, mint akkor, ha csak a szokásos kosztot ették. A laboratóriumi vizsgálatokból kiderült az is, hogy azok az enzimek, melyek a máj esetleges károsodását jelezték, 30-40 százalékkal kisebb mértékben emelkedtek, ha az állatokat a teakivonatokkal kezelték.

  Bruno és munkatársai hangsúlyozzák, hogy mivel valamennyi vizsgálati csoport ugyanannyit evett, a különbségek hátterében vagy az állhat, hogy a zöld tea hatóanyagai csökkentették a bélből a zsírok fölszívódását, vagy valamilyen kedvező módon befolyásolták a máj zsíranyagcseréjét.

  Ha az egérkísérlet tanulságait emberre igyekszünk lefordítani, az eredmények arra utalnak, hogy a zöld tea és a benne lévő hatóanyagok csökkenthetik a zsírmáj kifejlődését és ezzel mérsékelhetik a májgyulladás és a májelégtelenség kockázatát.

  Forrás: MTI

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!