2024. március 29. péntek
More

    Májfunkció

    Amikor a máj funkióit vizsgálják, három olyan enzim aktivitását vizsgálják elsősorban, amik az aminosavak anyagcseréjében játszanak szerepet. Ezek a glutamát-oxálacetát aminotranszferáz (GOT), a glutamát-piruvát aminotranszferáz (GPT) és a gamma-glutamil transzferáz (GGT). Mivel a májenzimek a májsejtekben és egyéb testi sejtekben találhatók meg, ezek pusztulása esetén megemelkedik a vérszérumban ezen enzimek aktivitása.

    A májfunkciós vizsgálatok használhatók májbetegségek diagnózisához,a betegség állapotának követéséhez, illetve májkárosító behatások erősségének becsléséhez. Ezeket az enzimeket a máj mellett egyéb szövetek is termelik, ezért megesik, hogy a vizsgálat során akkor is emelkedett értékeket mérnek, ha a háttérben nem a máj működési zavarai állnak. Számos olyan betegség ismert, mely nem áll közvetlen összefüggésben a májjal, mégis fokozza a májenzimek szintjét a vérben.

    Emelkedett májenzim aktivitás

    A túlzott alkoholfogyasztás megemeli a májenzimek szintjét, ám számos egyéb külső behatás és betegséget is ismerünk, melyek emelkedett értékeket okozhatnak. Számtalan gyógyszer, akut vagy krónikus májgyulladás, zsírmáj, illetve májcirrózis, epeút elzáródás és egyes daganatok esetén is megemelkedik az enzim értéke. Bizonyos gyógyszerekben lévő hatóanyag is emelkedett májenzimértékeket okozhat, így például a következők:

    • antibiotikumok (pl.: szulfonamidok (Sumetrolim), girázgátlók)
    • sztatinok
    • pajzsmirigygyógyszerek (úgynevezett thyreostatikumok, pl. thiamazol)
    • amiodaron (szívritmuszavarok elleni szer)
    • Metformin, glitazone (cukorbetegség kezelésére használt szer)
    • diclofenac (fájdalomcsillapító, pl. Cataflam, Diclac, Flector)
    • allopurinol (köszvény elleni szer)

    Emelkedett májenzimértékeket okozhatnak a kábítószerek, de még egyes fűszernövények is. Az egyes betegségekben a különböző májenzimek szintje nem egyenletesen emelkedik. Az egyes enzimek emelkedésének aránya, valamint a tünetek és egyéb vizsgálatok segítik a diagnózis felállítását. A GGT az epeutak elzáródására, valamint fokozott alkohol fogyasztásra érzékeny. A GOT és GPT enzimek a transzaminázok csoportjába tartoznak, melyek szintje akkor emelkedik meg, ha a májsejtek károsodnak. Ez bekövetkezhet pl. Vírusos hepatitis vagy a májsejtek elhalása miatt. Az alkalikus foszfatáz (AP) megfelelő izotípusa tipikusan az epeutak elzáródása és a következményes epepangás hatására emelkedik meg.

    Mivel a szívizom és a vázizomzat is jelentős mennyiségben termel GOT enzimet, így ennek értéke ezen szervek valamelyikének károsodása következtében is megemelkedhet. Szívinfarktus vagy izombetegségek, extrém fizikai megterhelés, sport sérülés, túledzettség esetén tapasztalható emelkedett érték. A sportolók olykor hosszabb távon is szednek fájdalomcsillapításra és gyulladáscsökkentésre alkalmas, vény nélkül kapható gyógyszereket, melyek szintén emelkedett májfunkciós eredményeket okozhatnak.

    Súlyzós edzés hatására a szérum GOT, valamint a GPT értékei jellemzően megemelkedhetnek, és több napon keresztül emelkedettek maradhatnak. A súlyzós/ellenállásos edzés a GGT enzim aktivitását jellemzően nem érinti.

    A máj vagy az epe csökkent működése esetén egyes biomolekulák metabolizmusa zavart szenved, így azon étrendi komponensek bevitele is súlyosbíthatja a kórképet, melyek korábban nem okoztak problémát. Ilyen esetben speciális kímélő étrend követése szükséges, mely függ a betegség típusától és a beteg státuszától. Az étrend beállításánál figyelembe kell venni többek között az egyes fűszerek, egyes speciális zsírsavak, bizonyos esszenciális aminosavak, illetve a vízben oldódó és nem oldódó rostok eltérő arányát.

    A SYNLAB segítségével te is kiderítheted, hogy mennyire jók a májfunkcióid!

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!