2022. december 7. szerda
More

  Mind gyakoribb vesebetegségek

  A veseelégtelenség valamely formája – kisebb-nagyobb mértékben – élete folyamán mindenkit érinthet – derült ki az amerikai Mayo Klinika (Minnesota) urológus kutatóinak vizsgálatai nyomán.

  A kóros állapot a túlsúlyosság növekvő mértékének, és a várható élettartamnak “köszönhetően” alakul ki. A Mayo klinika igazgatója: dr. Vicente Torres megállapítása szerint, egyre több ember panaszkodik olyan fájdalmakra, amelyek a vesék elégtelen működésének következtében lépnek fel. Úgy véli, sokuknál lesz a későbbiekben szükség vesedialízisre, illetve merül fel a szervátültetés szükségessége. Erre figyelemmel mindent el kellene követni a megelőzés érdekében. A vesekezelés költsége ugyanis az amerikai egészségügyi ellátás számára (is) roppant megterhelő. A prevenció része a lakosság felvilágosítása. Mivel a tudomány mind jobban megismeri a fehérjék működését, funkcióját, a kezelések hatásfoka javulhat.

  Az Egyesült Államokban jelenleg is folynak állatkísérletek a krónikus veseelégtelenséget gyógyító, számos kezelés hatékonyságáról.

  Forrás: MTI

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!