2024. április 19. péntek
More

    A sovány tej védi a vesét

    Azoknak, akik felnőtt korukban is naponta megisznak egy pohár zsírszegény tejet, ritkábban károsodik a veséje, mint a sovány tejtermékeket nem kedvelőknek. Az amerikai és norvég kutatók vizsgálatának eredményeit az American Journal of Clinical Nutrition című szakfolyóirat közölte.

    Egy nemzetközi tanulmányban amerikai és norvég orvosok ötezernél több, 45-84 éves embert vizsgálnak éveken át, és azt igyekeznek tisztázni, hogy milyen kockázati tényezők vezetnek érelmeszesedéshez, és ezek hogyan befolyásolják a betegség előrehaladását. Külön jelentősége a kutatásnak, hogy különféle etnikai csoportok tagjaira is kiterjed.

    A vizsgálat kezdetén valamennyiüket egészségesnek találták: nem volt szívbetegségük, cukorbajuk vagy vesekárosodásuk. Korábban már száznál több tudományos dolgozat jelent meg a nagymintás csoportban végzett kutatások eredményeiről. Ezúttal a táplálkozási szokások és a veseműködés összefüggéseit elemezték. A vizsgált személyek veseműködését a vizeletben megjelenő fehérje kiválasztása útján értékelték.

    Figyelembe véve a vizsgált önkéntesek életkorát, nemét és más tulajdonságait, az derült ki, hogy azoknak, akik naponta fogyasztottak valamilyen sovány tejterméket, 37 százalékkal nagyobb az esélye a vesekárosodás elkerülésére, mint azoknak, akik nem szerették a sovány tejet. Ezzel szemben a nem tejből származó állati fehérjék, például a húsételek nagy mennyiségű fogyasztása nem tesz jót a veseműködésnek.

    Jennifer A. Nettleton, a munkacsoport vezetője feltételezi, hogy a tejfehérjék, a bőséges D-vitamin, magnézium és kalcium bevitele lehet a sovány tejtermékek vesevédő hatásának hátterében. A sovány tejnek, joghurtnak az ereket kedvező módon befolyásoló hatását több korábbi vizsgálat is igazolta.

    Egy másik óriásvizsgálatban csaknem 29.000 amerikai nő tízéves megfigyeléséről számoltak be. A tejtermékek fogyasztóinak vérnyomása általában alacsonyabb volt, mint a többieké. Valószínűleg ebben az esetben is a kalciumbevitel és a D-vitamin hatása játssza a kulcsszerepet ebben a kedvező egészségügyi változásban. Ugyanakkor ez a hatás nem érhető el tabletta vagy táplálékkiegészítő formájában bevitt kalciummal vagy D-vitaminnal.

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!