2024. március 28. csütörtök
More

    Kapcsolat lehet a terhességi diabétesz és a későbbi szívproblémák között

    A terhességi cukorbetegség és a későbbi szívproblémák között kapcsolat lehet egy új hosszú távú amerikai kutatás szerint.

    Azoknál a nőknél, akiknél a várandósság alatt diabétesz alakul ki, későbbi életük folyamán nagyobb eséllyel léphetnek fel szívbetegségek – állapította meg egy amerikai egészségbiztosító kutatása. A tanulmány a Journal of the American Heart Association című folyóiratban jelent meg.

    A várandósság alatti magas vércukorszint, azaz gesztációs diabétesz a szülés után általában elmúlik. A kutatók 898, 18-30 éves nőnél vizsgálták meg a szívbetegségek kockázati tényezőit még a várandósság előtt. Ezután gyermekeik születtek, a vizsgálat pedig húsz éven át követte őket nyomon. A terhesség alatt 119 kismamánál alakult ki cukorbetegség (13 százalék).

    A résztvevőknél szülés után átlagosan 12 évvel megmérték a nyaki verőér falának vastagságát, nőknél ugyanis ez a szívroham egy korai előjele lehet.

    Azok között, akiknél a kutatás húsz éve alatt nem alakult ki sem cukorbetegség, sem metabolikus szindróma (az elhízást, a magas vérnyomást és a magas koleszterintszintet magában foglaló tünetcsoport), vastagabb érfalat mértek, ha az illetőnek volt a terhességi cukorbetegsége.

    A különbséget nem lehetett sem az elhízás, sem a szívbetegségek más, a terhességek előtt szűrt kockázati tényezője számlájára írni.

    Erica Gunderson, a tanulmány vezető szerzője elmondta: az eredmény arra utal, hogy a terhességi cukorbetegségnek hatása lehet az arterioszklerózis, vagyis az érelmeszesedés kialakulására. A gesztációs diabétesz tehát a szív- és érrendszeri betegségek korai kockázati tényezője lehet – következtetett a kutató.

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!