2024. április 20. szombat
More

    Ha még nem számoltad a makrókat… – 2. rész

    Néhány ember számára a napi étrend nyomon követése hasznos módja lehet annak, hogy megbizonyosodjon arról, hogy minden nap a megfelelő mennyiségű üzemanyagot kapja. Nem biztos, hogy az a legjobb megoldás, ha minden egyes kalóriát nyomon követsz. Ehelyett fontold meg a makrotápanyagok nyomon követését – ez alapvetően egy szebb szó a szervezet számára szükséges fő tápanyagcsoportokra, azaz a szénhidrátokra, zsírokra és fehérjékre.

    Ajánló   Ha még nem számoltad a makrókat… – 1. rész


    Mennyi makrót kellene ennem?

    Erre a kérdésre nincs igazán válasz: Minden ember más, és mint ilyen, minden embernek más lesz a preferált makrotápanyag-bevitele. A szövetségi étrendi ajánlások azonban ezt a makrotápanyag-arányt javasolják:

    • 45-60% szénhidrát
    • 20-35% zsírok
    • A maradék fehérje

    A szövetségi javaslat azon a tényen alapul, hogy a szénhidrátok a szervezet fő üzemanyagforrásaként szolgálnak, és a szervezet számára a legkönnyebben átalakítható makrotápanyag, amelyet a táplálékból energiává alakíthat. A zsírok és a fehérjék anyagcsere-folyamatai sokkal összetettebbek és hosszabb időt vesznek igénybe, ami nem tenne jó szolgálatot, ha gyors energiára lenne szükséged.

    Az makro-arányod az egészségi és fitneszcéljaidtól függ, valamint attól, hogy a szervezeted hogyan reagál az egyes élelmiszerekre. Például sokan boldogulnak az alacsony szénhidráttartalmú étrendben, de a gondolattól, hogy magadnak alacsony szénhidráttartalmú étrendet kell tartanod, kiráz a hideg. Akkor teljesítesz a legjobban, ha körülbelül 50% szénhidrátot eszel.

    Hasonlóképpen, lehet, hogy jól érzed magad egy magas fehérjetartalmú étrend mellett, míg valaki másnak emésztési panaszokat okozhat a túl sok fehérje fogyasztása.

    Vedd figyelembe, hogy egyesek, különösen a keto-diétán lévők, az összes szénhidrát helyett a nettó szénhidrátokat számolják. A nettó szénhidrátok kiszámításához vond le a rostok grammjait az összes szénhidrát grammjából. Miért számold a nettó szénhidrátokat? A szervezetünk nem emészti meg a rostokat, így azok nem szívódnak fel a vékonybélben, és nem szolgáltatnak energiát a szervezetednek. Ebben az értelemben a rostokból származó kalóriák nem igazán számítanak.

    Hogyan kell kiszámítani a makrotápanyagokat?

    Most már tudod, hogy mik a makrók és hány kalória van bennük. Ezután matekoznod kell. Ez azért van, mert a beviteli arányod százalékban van leírva, de a tápanyaginformációkat grammban adják meg.

    1. Először is tudnod kell, hogy naponta hány kalóriát eszel (vagy akarsz enni).

    2. Ezután határozd meg az ideális arányt.

    3. Ezután szorozd meg a napi összkalóriádat a százalékos arányokkal.

    4. Végül osszd el a kalóriamennyiségét a kalória-grammszámával.

    Ha nem szereted a matematikát, ne bosszankodj. Az interneten számos olyan makrotápanyag-kalkulátor található, amely elvégzi helyetted a számolást.

    Miért kellene nyomon követnem a makrókat?

    Tudd, hogy nem kell makrókat követned ahhoz, hogy egészséges legyél, fogyj, izmot építs, vagy bármilyen más egészségügyi célt elérj. A makrók követésére valójában csak akkor van szükséged, ha az orvosod azt mondta neked.

    Valójában minden egyes falat naplózása frusztráló és időigényes lehet, de érdemes megjegyezni, hogy ha szokássá teszed az adagok nyomon követését, akkor elég jó leszel az adagok szemmel tartásában.

    A makrók nyomon követése mindenképpen hasznos lehet bizonyos dolgokban, például a testépítő show-ra való felkészülésben vagy az atlétikai teljesítmény optimalizálásában. Akkor is hasznos lehet, ha „rugalmas diétát” akarsz tartani, vagyis, hogy bármilyen ételt megehetsz, ha az beleillik a makrotápanyag-arányodba.

    A makrók számolása lehet a kulcsa annak is, hogy végre kevesebb feldolgozott élelmiszert fogyasszunk, mivel a feldolgozott és csomagolt élelmiszerek általában magas zsír- és szénhidráttartalmúak (és kevésbé magas fehérjetartalmúak), és több szuperélelmiszert fogyasszunk. Sokan, akik kalóriadeficitet szeretnének létrehozni a fogyás érdekében, a kalóriaszámlálás helyett inkább a makrotápanyagokat követik, mivel ez leveszi a hangsúlyt a fogyásról, és a táplálkozásra helyezi át azt. Ez hasznos a hosszú távú egészséges szokások kialakításában.

    Emellett sokan szeretik a makrók nyomon követését, mert ez segít nekik megérteni, hogy milyen típusú élelmiszerek működnek a legjobban a szervezetük számára. Próbáld ki, hátha beválik az életmódodnak, de ne érezd úgy, hogy valaha is követned kell a makrókat.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!