2022. szeptember 28. szerda
More

  Brokkoli véd a tüdőkárosodás ellen

  A brokkoliban található szulforapán fokozza annak a génnek a hatását, amely védi a légzősejteket az idült, gyulladásos tüdőkárosodás ellen. A biztató eredményt az American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine orvosi szakfolyóirat közölte.

  A tüdővész manapság ritka betegség, de most is van kínzó, gyakori tüdőbaj, amit angol nevéből eredő betűszóval COPD-nek hívnak világszerte. Legtöbbször a dohányosok között fordul elő, de a füstös, légutakat károsító városi levegő miatt bárkinél megjelenhet. A COPD az életkor előrehaladásával szinte törvényszerűen kifejlődő tüdőtágulat és az idült hörghurut gyötrő együttese.

  Az amerikai kutatókat azért foglalkoztatta ez a betegség, mert az Egyesült Államokban 12 millió ember szenved ebben a kórban és az Egészségügyi Világszervezet előrejelzése szerint 2030-ban ez lehet világunkban a halál harmadik leggyakoribb oka.

  A kutatók már korábban kiderítették, hogy egy gén, az NRF2 szabályozza különböző antioxidáns anyagok hatását, melyeknek a mennyisége kifejezetten csökken, ha a COPD tünetei dohányos emberekben fokozódnak. Más vizsgálatokból azt is tudták, hogy a brokkoli egyik alkotórésze, a szulfoparán ennek a génnek a tevékenységét növeli.

  Egy vizsgálatból az is kiderült, hogy ennek a génnek a tönkremenetele egerekben gyors és súlyos tüdőtágulathoz vezet, ami alapvető része az emberi COPD betegségnek. A munkacsoport föltételezte, hogy az NRF2 génnek a tevékenységét erősítve az idült, emberi COPD tüdőbetegséget fékezni, javítani lehet.

  Shyam Biswal és munkatársai összehasonlították olyan dohányosok tüdejét, akik nem mutatták a COPD tüneteit, olyan betegek tüdejével, akik ebben a betegségben szenvedtek. A súlyos légzőszervi betegek tüdősejtjeiben lényegesen kevesebb volt a géntől függő antioxidánsok mennyisége, de több az oxidációs károsodást jelző fehérjék szintje.

  A kutatók azt találták, hogy a brokkoliban lévő szulfoparán adásával az NRF2 gén csökkent szöveti szintje növelhető a cigarettafüst által károsított sejtekben. “További vizsgálatokkal kell tisztázni, hogy az NRF2 gén aktivitásának fokozása valóban növeli-e a tüdők antioxidáns védelmét és ezzel javítja a beteg légzésének teljesítményét” – mondotta Shyam Biswal.

  Forrás: MTI

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!