2024. április 19. péntek
More

    A gyerekkori D-vitaminhiány növelheti a szklerózis multiplex kockázatát

    Egy bizonyos genetikai változat fiatalkori D-vitaminhiánnyal párosulva növelheti az érintetteknél annak kockázatát, hogy a későbbiekben egy autoimmun betegség, szklerózis multiplex alakul ki náluk – közölték oxfordi kutatók.

    A PLoS Genetics tudományos portálon közzétett megállapítás szerint csökkentheti a gyulladásos idegrendszeri betegség kockázatát, ha a terhes nők és a gyerekek D-vitamin kiegészítést kapnak. Az eredmény alátámasztja azt a korábbi feltételezést is, hogy a világszerte 2 és fél millió embert érintő kór kifejlődésében szerepet játszik a D-vitamin is.

    Sreeram Ramagopalan, az Oxfordi Egyetem kutatója, a tanulmány egyik szerzője úgy véli, hogy az olcsó és biztonságos étrendkiegészítőnek jelentős egészségügyi előnyei vannak, egyre több bizonyíték támasztja alá, hogy csökkenti bizonyos ráktípusok és az autoimmun betegségek kockázatát.

    A brit kutatók megállapították, hogy a D-vitamin által aktivált fehérjék ahhoz a DNS-szakaszhoz kapcsolódnak, amely közvetlenül a DRB1 jelű génváltozat mellett van. Ezt a génváltozatot összefüggésbe hozták a szklerózis multiplex megjelenésével, a túl kevés D-vitamin pedig a gén hibás működését okozhatja. Ezért azoknál, akik az adott génmódosulatot hordozzák, a korai D-vitaminhiány ronthatja a szervezet képességét arra, hogy eltávolítsa a T-sejteket, amelyek így megtámadhatják a testet.

    A szklerózis multiplex elnevezés „többszörös, heges” elváltozásokra utal, ennél a betegségnél az idegsejtek védő burkolata, az úgynevezett mielinhüvely károsodik a gyulladásos folyamatban. Tünetei a vakságtól a végtagbénulásig rendkívül változatosak.

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!