2024. április 25. csütörtök
More

    Éjszakai vizelés? Íme 6 apró tipp a késztetés megfékezésére

    Volt-e valaha, hogy mélyen aludtál, álmodva valami csodálatosat, de aztán hirtelen felébredél, mert mosdóba kellett menned? Hidd el, nem vagy egyedül. Az éjszakai vizelésre ébredés valójában meglehetősen gyakori. A legtöbb esetben ártalmatlan – néhány szokás eredménye, mint például a lefekvés előtti túl késői hidratálás.


    A gyakori vizelésre való felkelés azonban gyakran aggodalomra ad okot – mondja  Karyn Eilber, okleveles urológus, valamint a Cedars-Sinai Kórház urológiai és szülészeti/nőgyógyászati ​​docense. Normál alvási körülmények között a szervezet elnyomja a vizelési ingert, amíg el nem jön az ébredés ideje. A nocturia vagy a gyakori éjszakai vizelés más állapotok jele lehet. Ha gyakran felkelsz mosdóhasználat miatt, az azt jelentheti, hogy valamilyen okból nem alszol eleget mélyen (gyakran az alvási apnoe jele), vagy számos testi funkció megzavarhat, mondja Dr. Eilber. Másrészt, a vizeléshez való felkelés is megzavarhatja az alvás minőségét, még akkor is, ha nincs mögöttes betegség – ezért minimalizálni kell az éjszakai mosdólátogatási szokásokat.

    A nocturia növeli annak a kockázatát is, hogy megbotlasz egy kóbor szőnyegben, vagy a gyerek vagy partner által szerte hagyott rendetlenségben, vagy egyszerűen megbotlasz a sötétben, mert nem vagy teljesen ébren. Az esések mindenki számára veszélyesek, de az életkor előrehaladtával egyre könnyebben szerezhetsz súlyos sérüléseket, nehezebben gyógyulsz, és veszélyesebbé válik a kórházi rendszerekkel való összekapcsolás.

    Az éjszakai fürdőszobai kirándulások megoldásának első lépése az, hogy fel kell készülnöd a sikerre. Rengeteg mód van arra, hogy megvédd csodálatos, furcsa álmaidat az idő előtti megszakításoktól.

    6 tipp, amit érdemes betartani, ha gyakran kelsz fel mosdóba éjszaka

    1. Korlátozd az italfogyasztást két órával lefekvés előtt

    Kényelmes, sőt megnyugtató is lehet, ha lefekvés előtt iszol egy pohár vizet, vagy egy kulacsot tartasz az éjjeliszekrényen. Fontos, hogy hidratált maradj, de Susan Rusnak, los angeles-i székhelyű urológus azt javasolja, hogy két órával lefekvés előtt kerülj mindenféle italt, ha korlátozni akarod a nocturiát. Ez az időkorlát megakadályozhatja, hogy több folyadék kerüljön a húgyhólyagba, ami miatt felébredhetsz, ha a húgyhólyag úgy dönt, hogy ideje indulni. Lehetőséget adhatsz magadnak arra is, hogy elalvás előtt kiürítsd a meglévő extra folyadékot.

    2. Kerüld a húgyhólyagot irritáló italok fogyasztását

    Van néhány húgyhólyag-irritáló ital, amely növelheti a vizelés gyakoriságát. Az olyan italok, mint az alkohol, a seltzer és a koffein, vízhajtók, amelyek növelik annak számát, hogy a szervezetnek mennyit és milyen gyakran kell kiürülnie. Ha ezeket a nap második felében korlátozod, az segíthet abban, hogy kevesebbet vizelj az éjszaka folyamán.

    3. Aludj többet

    Az egyik módja annak, hogy csökkentsd az éjszakai mosdózások számát, ha többet szunyókálsz. Miért? Amikor az emberek folyadékot visznek be a szervezetükbe, az jellemzően a vesén keresztül szűrődik és vizeletté válik. Néhány embernél azonban ez a folyamat nem megy végbe, amíg le nem fekszenek. Tehát ha többet szunyókálsz a nap folyamán, a szervezetnek lehetősége van arra, hogy a felesleges folyadékot a vesén keresztül feldolgozza, és feltöltse a hólyagot. Ez segíthet minimalizálni a késztetést, hogy felkelj és egész éjszaka a mosdó vendége legyél.

    4. Gyakorold a megfelelő alváshigiéniát

    Az alváshigiénia az alvás minőségét befolyásoló magatartások és környezeti tényezők kombinációja. Praxisában Dr. Rusnack észrevette, hogy sokan azért tudnak felkelni, mert már eleve ébren vannak, vagy nem alszanak mélyen. Ha hánykolódsz, előfordulhat, hogy tested nem nyomja el annyira a húgyhólyag késztetéseit, mint amikor mély és pihentető álomban vagy. Az alváshigiénés gyakorlatok közé tartozik a képernyő előtt töltött idő korlátozása, a szándékos alvási rutin, a hálószoba hőmérsékletének csökkentése lefekvés előtt, valamint a kényelmes, megnyugtató környezet.

    5. Légy aktívabb

    Egyes kutatások rámutatnak a fizikai aktivitásra, mint a nocturia megelőzésére. A Medicine and Science in Sports and Exercise folyóiratban megjelent 2015-ös tanulmány körülbelül 33 000 férfi tüneteit vette figyelembe, és azt találta, hogy a fizikailag aktívak 34 százalékkal kisebb valószínűséggel jelentettek súlyos nocturiát. További kutatásokat kell végezni annak megállapítására, hogy a testmozgás miért segít csökkenteni az éjszakai vizelést, de a kutatások azt sugallják, hogy a fizikai aktivitás javíthatja az alvás minőségét azáltal, hogy aktiválja a paraszimpatikus idegrendszert (nyugalmi és emésztőrendszert), valamint fokozza a folyadékszűrést a szervezetben.

    6. Kövesse nyomon szokásait

    Ha a nocturia jelentősen megzavarja az életét, Dr. Rusnack azt javasolja, hogy kövesd nyomon, milyen gyakran jársz ki, és beszélj egy orvossal. Éjszaka ingerre ébredni nem jelent feltétlenül rosszat,  de fontos figyelemmel kísérni. Dr. Rusnack akkor int aggodalomra, ha ez többször, rendszeresen fordul elő.

    A húgyhólyag fontos a tested számos különböző részéhez. Összefügg a szíveddel, a veséddel, a szív- és érrendszereddel, sőt az agyműködéseddel is. Ha a tüneteid továbbra is fennállnak, a nocturia segíthet az orvosodnak abban, hogy teljesebb képet kapjon arról, hogy mi történik az egészségeddel. Ha a fenti tippek nem korlátozzák az éjszakai mosdólátogatásokat, ne csüggedj. Nem személyes kudarc, ha a húgyhólyag egy szélhámos ébresztőóra. Az orvossal való kapcsolatfelvétel további lehetőségeket kínálhat a tünetek kezelésére. Ezenkívül az éjszakai lámpák felszerelése a fürdőszobába vezető útvonal mentén megvédhet az éjszaka veszélyeitől.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!