2024. március 28. csütörtök
More

    Az izomsejt nemcsak összehúzódni és ellazulni tud, hanem még lustálkodni is

    A testünk tudatos mozgásaiért felelős vázizomzat rostjai nemcsak összehúzódni és ellazulni, hanem – nyugalmi állapotban – fokozottan relaxálni is képesek – állítják holland és amerikai kutatók, akik szerint vizsgálatuk igaz a különleges felépítésű szívizomra is.

    A szív már az anyaméhen belül működni kezd, és életünk végéig kitart. Ez a nagyjából ökölnyi méretű izomcsomó nyugalomban percenként 60-90 alkalommal összehúzódik – vagyis, ha valaki megéri a századik születésnapját, ekkorra már 3-4 milliárd alkalommal húzódott össze a szíve.

    Az izomsejtekben kétféle fehérje, az aktin és a miozin kapcsolódik össze, ezek felelősek a sejt rövidüléséért-nyúlásáért. A fehérjék működéséhez energiát az adenozintrifoszfát (ATP) nevű molekula szolgáltat, amelynek kalciumionokra van szüksége.

    Roger Cooke, a munkacsoport vezetője a Biophysical Journal-ban arról számolt be, hogy megfigyeltek egy olyan rendkívüli mértékű izomellazulási állapotot, melyhez lényegesen kevesebb ATP szükséges. A „szuperellazulás” (SRX) két fokozata ismeretes.

    Az izomrost összehúzódásakor, az aktin-miozin páros teljes erővel működik. Ha az izom ellazul, az biológiailag az autó alapjáratának felel meg: a kerekek mozdulatnok, de a motor azért jár. Az SRX állapot pedig a parkoló autóhoz hasonlít.

    Az élő izom SRX-helyzetben, „parkolás” közben is fogyaszt üzemanyagot, de sokkalta kevesebbet, mint akár „alapjáraton”. Cooke és munkatársai kimutatták, hogy a nagy mértékben csökkent izomanyagcsere-állapot a szívizomzatban is létezik, de az SRX a kétféle izomzatban erősen különbözik.

    A vázizomzatban az aktin-miozin egyesülés, az izomösszehúzódás szükség esetén azonnal megkezdődik az SRX-et követően, míg a szívizomzatban az csökkentett anyagcseréjű állapot még megmaradhat a viszonylagos nyugalmi helyzetben.

    „Olyan izomállapotot figyeltünk meg a szívizomsejtekben, amely igen alacson energiafelhasználással jár, és ezzel csökkenti az egész szív energiaigényét” – írta a munkacsoport vezetője. A kutatók szerint a jövőben várhatók olyan kezelési lehetőségek, melyek az SRX-állapot fokozásával védhetik a szívet a külső terhelés esetén.

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!