2024. március 28. csütörtök
More

    Játékkal a sporthoz

    A testedzés és a testmozgás, ezen belül a fiatalság testi nevelése napjainkban mind nagyobb szerepet kap a különféle kormányprogramokban, és rendeletekben. Miként váltja valóra a leirt feladatokat az általános iskolások tömegszervezete, az Úttörőszövetség? – erről nyilatkozott Görözdi György osztályvezető helyettes.

    – A szövetségen belül újfajta sportélet kezd kialakulni – ezzel kezdte. – A feladatokat, valamint az útörőévi tervezés rendjét a Magyar Úttörők Szövetsége Országos Tanácsának 1998. február 24-i határozata tartalmazza. Alapgondolatunk, hogy a mozgalmi tevékenység legfontosabb formája a játék, amellyel hozzászoktathatjuk a gyerekeket a rendszeres mozgáshoz. A játék formája életkoronként változik, hiszen más foglalkozást igényel a 6-9 vagy a 13-14 év közötti korosztály. Ami azonos: a szövetség nem az intézményi, hanem inkább az azon kivüli sportélettel kiván foglalkozni. Ebben nagy szerepük van a hagyományos kis egységeknek, az őrsöknek és a rajoknak, de ujdonság, hogy ma már nemcsak az osztályon belüli összetartozás köthet össze csoportokat. A sport szeretete is létrehozhat egy-egy kisebb, ugynevezett szakirányú közösséget, igy például külön őrsökbe tömörülnek a természetjárók.

    Hogyan biztositja ehhez a szövetség a felnőtt vezetőket? Nem minden pedagógus ért a túravezetéshez…

    – A természetbarát szövetséggel nagyon jó a kapcsolatunk, de a szakértő szülők segitségére is számitunk. A vezetőképzés egyébként a helyi úttörő elnökségek feladata.

    A gyerekek sportolási lehetőségei az úttörőolimpia megszűnésével nem csekély mértékben szűkültek.

    – Ez így nem teljesen igaz. Az olimpiák több mint husz évig valóban nagyon népszerűek voltak, de nem mindenki gyereket mozgattak meg, s a résztvevőket se kellő mértékben. Ez a versenyzési forma mindig a győztesek viadala volt, azok jutottak tovább, akik egyébként is sportoltak. A kiesett versenyzők már nem foglalkoztak a sporttal. Az uj szemlélet éppen ezért támogatja a kieséses viadalok helyett a rendszeres mozgást.

    A szövetségnek nemcsak a tanévben, hanem a szünidőkben is gondoskodniuk kell a tanulókról.

    – Mindkét központi táborunkban, Zánkán és Csillebércen is tudatos, minden turnusra külön kidolgozott programmal várják a gyerekeket. A hangsúly a mozgáson, a sportoláson van, de emellett az egészséges életmódhoz tartozó más tevékenységekkel, a helyes táplálkozással és a testápolással is megismerkednek a pajtások. Sikeresek a gyalogos, kerékpáros és csónakos vándortáboraink. A nagy érdeklődésre való tekintettel az idén uj állomáshelyeket alakitottunk ki, igy elértük, hogy egyetlen csoport jelentkezését sem kellett visszautasitani. Működnek sporttáboraink és külföldi cseretáboraink is. Szeptembertől meghirdetjük a ,,Hétvége szünidő,, pályázatot, amellyel az iskolaszüneti napok szervezett mozgását kivánjuk biztositani. Mindent összevetve, a lehetőségek nem szűkültek, hanem egyre bővülnek – fejezte be Görözdi György.

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!