2022. szeptember 26. hétfő
More

  A terhesség alatti dohányzás növeli a gyerek későbbi szívkockázatát

  A várandósságuk alatt dohányzó anyák olyan változásoknak teszik ki magzatukat, amelyek miatt a gyerekeknél később alacsonyabb lesz az úgynevezett jó koleszterin (HDL) szintje, mely a szívbetegségek ellen védene – közölték ausztrál kutatók.

  A European Heart Journal című orvosi folyóiratban megjelent tanulmány szerint a dohányos anyáktól született nyolcéves gyerekek HDL szintje átlagosan 1,3 millimol volt literenként, míg a terhességük alatt nem dohányzó anyák gyerekeié 1,5.

  A nagy sűrűségű zsírszállító fehérjék (HDL) védenek az artériák elmeszesedése ellen, amely nem más, mint zsíros plakkok lerakódása az artériák falán.

  David Celermajer kutatásvezető, a Sydneyi Egyetem kardiológusa kiemelte, hogy a magzati korban, az anyai dohányzás miatt elszenvedett hatások következtében akár 10-15 százalékkal is magasabb lehet az utódok szívkockázata.

  Celermajer kutatócsoportja 405 egészséges, nyolcéves korú gyerek adatait elemezte, akiket eredetileg az allergiás betegségek előfordulásának vizsgálata céljából vontak be egy randomizált klinikai próbába még megszületésük előtt, 1997 és 1999 között. Az adatgyűjtés a gyerekekről és édesanyjukról így már magzati korban megkezdődött.

  A kutatók ultrahangos vizsgálattal mérték a gyerekek artériáinak falvastagságát is, de ebben nem találtak különbséget a dohányzó és nem dohányzó anyák utódai között. Az alacsony HDL-szintnek a kutatók szerint a későbbi életben, felnőttkorban lehet káros, kockázatnövelő következménye.

  Forrás: MTI

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!