2022. október 1. szombat
More

  Hőtérképes vérvizsgálattal kimutatható a méhnyakrák egy kutatás szerint

  Hőtérképes vérvizsgálattal kimutatható a méhnyakrák – derült ki egy amerikai kutatásból.

  A plazma termogram nevű eljárás a vérben lévő fehérjéket, köztük a daganat által létrehozott fehérjéket vizsgálja. A kis létszámú résztvevővel végzett kutatás eredményeiből az derült ki, hogy a teszttel kimutatható a méhnyakrák és a betegség stádiuma is – tudósított a BBC hírportálja a Plos One internetes tudományos folyóiratban ismertetett tanulmányról.

  A méhnyakrák jelenleg alkalmazott szűrése során a kenetmintában keresnek a normálistól eltérő sejteket és nagy kockázatot jelentő, rákkeltő vírusokat.

  A Louiseville-i Egyetem kutatói a plazma termogram technológiával elemeztek vérmintákat. A vérben található fehérjék eltérően reagálnak a hőre, ez pedig a fehérjetartalom hőtérképén, vagyis termogramján mutatkozik meg.

  Az eljárást a méhnyakrák különböző stádiumában lévő 67 páciensen és négy egészséges önkéntesen tesztelték, hogy megnézzék, kimutatja-e a különbségeket a daganatos és az egészséges emberek vére között.

  Nichola Garbett, a kutatás vezetője elmondta: egy kényelmesebb, diszkrétebb, kisebb beavatkozással járó szűrővizsgálatról sikerült bebizonyítaniuk, hogy kimutatható vele a méhnyakrák, és a daganat stádiuma is megállapítható. Hozzátette: a teszt alapján eldönthető, a betegség kezelést vagy csak folyamatos figyelemmel kísérést igényel-e.

  Emma Smith, a Brit Rákkutató Intézet munkatársa szerint az új eljárás javíthat a méhnyakrák szűrésén és kezelésén, ám a kutatás során igen kevés résztvevőt vizsgáltak, ezért egyelőre nem tudni, szélesebb körű használatnál mennyire bizonyulna pontosnak és megbízhatónak az eljárás, ehhez további vizsgálatokra lenne szükség.

  Forrás: MTI

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!