2024. március 29. péntek
More

    Szelén 2. – A szelén hiánya és túladagolása

    Előző cikk: Szelén 1. – A szelén →

    Cikksorozatunk a szelénnel foglalkozik, és annak élettani hatásaival.

    Megállapítható, hogy manapság a lakosság napi szelén bevitele sokszor mindössze fele a javasolt értéknek, és ez a jelenség a talaj kimerülésével tovább romlik. Magyarországon a talaj átlagos szelén tartalma igen alacsony.

    A szelént mind szerves, mind szervetlen formában bevihetjük. Mivel a szerves változat felszívódása hatékonyabb, a zöldségekben és a gyümölcsökben is megtalálható, így hatékonyabban megelőzhető a hiányállapot. A szelenocisztein inkább állati forrásokból érhető el, szintén kiváló felszívódással. A legfőbb szelén forrásaink a húsok, halak, rizs és gabonák.

    A tápanyaggal bevitt szelén 50-80%-a a vékonybélből szívódik fel, és a vese választja ki. Verejtékkel a bevitt mennyiség mindössze 5%-a távozik. Az Egyesült Királyságban a szelén referencia bevitelének értéke férfiaknál 75 mcg, nőknél 60 mcg. Mivel a vérplazmában található glutathion-peroxidáz enzim aktivitása erősen szelén függő, így a javasolt dózist az alapján határozták meg, hogy mennyi szelén szükséges e enzim aktivitásának maximalizálásához. A lakosság jelenlegi átlagos szelén bevitele ezzel szemben a javasolt értéknek csupán a fele, és az elmúlt évek tendenciái alapján további csökkenés várható.

    A szelén túladagolása ritkán fordul elő, főként a hibás gyártásból származó táplálékkiegészítők használata során merülhet fel. Napi 400 mcg szelénium bevitel felett hányingerrel, szédüléssel, hányással, hasi fájdalommal, hajhullással járó tünetek jelentkeznek. A szelén túladagolás tipikus és különös ismertető jegye a lehellet és verejték fokhagyma szaga. A túlzott szelén bevitel éppúgy emelheti az egyes betegségek és az általános halálozási kockázatot, mint a túl alacsony bevitel.

    A kávé, alkohol, tojás és fehér rizs fogyasztása összefügg a gyengébb szelén ellátottsággal. A növényi alapú táplálkozást folytatók számára kiemelten fontos a szelén szint ellenőrzése.

    A szelénium hiány gyakorisága jóval magasabb mint a túladagolásé. Alacsony vagy csökkent szelénium szintet találáltak idősebbek illetve dohányosok mintáiban, de szintén csökkenti a szelénium ellátottságot az alkohol, kávé, a tojás és a fehér rizs fogyasztása.

    A szelénium számtalan szelenoenzim alkotóeleme, illetve önmagéában is fontos szerepet tölt be az antioxidáns védelemben, így hiánya szerteágazó tünetekkel jár.

    Ön elegendő szelént visz be a szervezetébe? Esetleg úgy érzi, hiányt szenvedhet belőle? Derítse ki a SYNLAB-bal!

    Következő cikk: Szelén 3. – A szelenoproteinek –>

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!