2024. április 16. kedd
More

    Életmód – Gyalogolj az elbutulás ellen

    A rendszeresen gyalogló idősebb emberek tovább megőrzik szellemi aktivitásukat, és valószínűbb, hogy sikeresebben elkerülik az idős kori elbutulást, mint fizikailag kevésbé aktív kortársaik – írta a Journal of the American Medical Association című lap a bostoni Harvard Egyetem kutatónak vizsgálatait idézve.

    Az már korábban bebizonyosodott, hogy a sokáig megőrzött fizikai aktivitás csökkenti a szív-és keringési betegségek, a diabétesz, illetve a rák kialakulásának kockázatát, most azonban az is egyértelművé vált, hogy a mérsékelt tempójú testmozgás, mint például a gyaloglás segít megőrizni az idősödő ember agyi frissességét – hangsúlyozta Jennifer Weuve, a cikk szerzője, a Harvard egyetem közegészségügyi intézetének munkatársa. A rendszeres – nem túl megerőltető tempójú mozgás- általában véve is jó hatással van a kognitív funkciók frissen tartására – hangsúlyozta a cikk.

    Az egyik, több mint 2500 71-93 év közötti férfi bevonásával végzett vizsgálat során kiderült: azok esetében, akik napi 400 méternél kevesebbet gyalogoltak, 1,8-szer nagyobb valószínűséggel volt tapasztalható időskori elbutulás, mint naponta 3 kilométert, vagy annál is hosszabb távolt gyalogló kortársaiknál.

    A másik programban hasonló életkorú nők vettek részt, s az ő esetükben már heti 1-1,5 órányi könnyű gyaloglás is hozzájárult az elbutulás mértékének csökkenéséhez. Az eredményből az következik, hogy azok a hölgyek, akik hetente néhány órát rá tudnak szánni a mozgásra, szellemi képességeiket tekintve több évvel fiatalabbnak érezhetik magukat, mint semmit sem mozgó kortársaik.

    A vizsgálat adatait elemezve a kutatók utaltak rá: a mozgás valószínűleg nem csupán önmagában, hanem, egyéb tényezőkkel, például az étrenddel kombinálva hat a szellemi képességek hanyatlásának lassítása érdekében, a rendszeresen mozgó emberek esetében ugyanis valószínűbb, hogy tudatosan, és egészségesen táplálkoznak, olyan ételeket fogyasztanak, amelyek segítik szellemük frissen tartását.

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!