2024. március 29. péntek
More

    A rákos betegségek és a COVID közötti kapcsolat

    A rákos betegeknél szignifikánsan nagyobb a SARS-CoV2 fertőzés kockázata, mint a nem rákos betegeknél.


    A Journal of the American Medical Association (JAMA) közzétett egy amerikai tanulmányt, amely a 2020 decembere és 2021 novembere között beoltott 636 465 beteg országos elektronikus egészségügyi nyilvántartását értékelte.

    Ez azt találta, hogy az adatbázisban szereplő 45 253 beoltott rákos betegnél statisztikailag szignifikánsan nagyobb volt az áttöréses SARS-CoV2 fertőzés kockázata, mint a nem rákos betegeknél. Szignifikáns különbségeket figyeltek meg 12 gyakori rákos megbetegedés között, beleértve a szilárd (nem vérképzőszervi) daganatokat és a hematopoietikus rákot. Az elmúlt évben az áttöréses fertőzések az aktív rákos betegek körében voltak a leggyakoribbak. A rákos betegek áttöréses fertőzései a kórházi kezelés és a halálozás jelentős kockázatával járnak.

    Az áttöréses fertőzés kialakulásának kumulatív kockázata minden rákos betegnél 13,6% volt. A legnagyobb kockázatot a hasnyálmirigyrák (24,7%), a májrák (22,8%), a tüdőrák (20,4%) és a vastagbélrák (17,5%), a pajzsmirigyrák (10,3%), az endometriumrák (11,9%) és a mellrák (11,9%) jelentette.

    A rákos betegeknél megnőtt az áttöréses fertőzés kockázata a nem rákos betegekhez képest (kockázati arány 1,24). A májrák (kockázati arány 1,78), a tüdőrák (kockázati arány 1,73), a hasnyálmirigyrák (kockázati arány 1,64) és a vastagbélrák (kockázati arány 1,53) esetében volt a legmagasabb.

    Azoknál a betegeknél, akiknél az elmúlt évben rákbetegség jelentkezett, nagyobb volt az áttöréses fertőzés kialakulásának kockázata, mint azoknál, akiknél nem (kockázati arány, 1,24).

    Az áttöréses fertőzésben szenvedő rákos betegek körében a kórházi kezelés kockázata 31,6%, a halálozás kockázata 3,9% volt, szemben az áttöréses fertőzéssel nem rendelkező betegek 6,7%-os kórházi kezelésének és 1,3%-os halálozási kockázatával.”

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!