2024. április 18. csütörtök
More

    Szelén 3. – A szelenoproteinek

    Előző cikk: Szelén 2. – A szelén hiánya és túladagolása –>

    Cikksorozatunk a szelénekkel foglalkozik. Előző cikkeinkkben megfigyeltük a szelén élettani szerepét a szervezetünkre nézve, majd a hiányát és a túladagolását. Ezúttal a szelenoproteinekről fogunk írni, amik szintén nagyon fontosak.

    A szelén aminosavakba beépülve részt vesz egyes enzim-fehérjék munkájában. Szelén hiányában szervezetünk nem képes előállítani ezeket az enzimeket, így például az ivarszervek, az idegrendszer és a pajzsmirigy funkciója súlyosan károsodhat.

    A szelén tartalú fehérjék szintézise egy külön molekuláris szerkezetet igényel. A szelenociszteint kódoló mRNS szakaszhoz speciális tRNS szállítja a szelenociszteint, melyet a riboszómák illesztenek a naszcens polipeptid lánc megfelelő pozíciójába. A mRNS fonalán a szelenociszteint az UGA kodon kódolja, mely normál esetben a transzlációt leállító STOP kodonnak felel meg.

    Szelénhiány állapotában a transzláció megáll az UGA kodonnál, és a protein szintézis terminációja következik be. Ilyen esetekben mind az mRNS, mind a nonszensz csonka protein degradálódik a nonsense mediated decay reakció során.

    Mivel a szelénhiány potenciálisan végzetes hatást gyakorolhat a sejtek működésére, egyes szövetek képesek hatékonyan visszatartani a szelént, alacsony bevitel esetén. Az herék, agy, és egyes endokrin mirigyek hiányos táplálkozás esetén is sokáig fenntartják szelén tartalmukat és működésüket.

    A nagyszámú szelén tartalmú fehérje fontos szerepet játszik a pajzsmirigy működésében, de egyes tagjaik antioxidáns enzimek, vagy éppen a fehérjék térszerkezetét biztosító chaperonok.

    A legmagasabb szelén koncentrációjú szervünk a pajzsmirigy, mely nagy mennyiségű szelenoproteint tartalmaz. Ezek némelyike fontos szerepet tölt be a szövet antioxidáns védelmében, így képes semlegesíteni a szabadgyököket, melyek a pajzsmirigy hormonok termelődése közben alakulnak ki.

    A szisztémás szelén konzerváció egyik fontos eszköze a szelenoprotein P, mely a vérben keringő, máj által termelt szelenoprotein. Szelén hiányos táplálkozás esetén ez a fehérje végzi a szelén disztribúcióját a máj és az agy, a pajzsmirigy, satöbbi között.

    A fentiek alapján tehát látható, hogy a szelenoproteinek is rendkívül fontos szerepet töltenek be az életünkbe. A SYNLAB segít Önnek is kideríteni, elegendő szelénnel és szelenoproteinnel látja-e el a szervezetét!

    Következő cikk: Szelén 4. – A szelén hatása az immunrendszerre –>

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!