2022. szeptember 28. szerda
More

  “Vér” gombákból és baktériumokból

  Néhány európai egyetem kutatói a következő három évben gombák és baktériumok segítségével univerzális vérpótlót terveznek előállítani.

  A Euro Blood Substitutes elnevezésű programban egy tucatnyi európai intézmény vesz részt, s a projektet a brit Notthingami Egyetem koordinálja – olvasható a MÍGnews című orosz nyelvű hírportálon.

  A projekt célja biztonságosabbá tenni a vérátömlesztést, mivel a donorvér alkalmazása számos kockázattal jár, nem utolsósorban a HIV-fertőzöttek növekvő száma miatt.

  A kutatásokat két mikroorganizmussal – az Aspergillus niger elnevezésű gombával és az Escherichia colli baktériummal kezdik, amelyeket már alkalmaznak gyógyszerek előállítására.

  A két mikroorganizmus segítségével hemoglobinra hasonlító fehérje-molekulákat szintetizálnak, amelyek képesek az oxigént eljuttatni a tüdőtől a szervekhez.

  A kísérlet nehézsége abban rejlik, hogy az emberi szervezet “kiveti” az idegen biomolekulákat – mutatnak rá a kutatók. Ám ha erőfeszítéseiket siker koronázza, a készítménynek nagy hasznát veszik a gyógyászatban.

  Az “újfajta” vért ugyanis a természetes vértől eltérően lehet majd sterilizálni, vagyis a készítmény sikeresen alkalmazható azokban az országokban, ahol magas a HIV-fertőzöttség.

  Forrás: MTI

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!