2024. április 20. szombat
More

    „Vér” gombákból és baktériumokból

    Néhány európai egyetem kutatói a következő három évben gombák és baktériumok segítségével univerzális vérpótlót terveznek előállítani.

    A Euro Blood Substitutes elnevezésű programban egy tucatnyi európai intézmény vesz részt, s a projektet a brit Notthingami Egyetem koordinálja – olvasható a MÍGnews című orosz nyelvű hírportálon.

    A projekt célja biztonságosabbá tenni a vérátömlesztést, mivel a donorvér alkalmazása számos kockázattal jár, nem utolsósorban a HIV-fertőzöttek növekvő száma miatt.

    A kutatásokat két mikroorganizmussal – az Aspergillus niger elnevezésű gombával és az Escherichia colli baktériummal kezdik, amelyeket már alkalmaznak gyógyszerek előállítására.

    A két mikroorganizmus segítségével hemoglobinra hasonlító fehérje-molekulákat szintetizálnak, amelyek képesek az oxigént eljuttatni a tüdőtől a szervekhez.

    A kísérlet nehézsége abban rejlik, hogy az emberi szervezet „kiveti” az idegen biomolekulákat – mutatnak rá a kutatók. Ám ha erőfeszítéseiket siker koronázza, a készítménynek nagy hasznát veszik a gyógyászatban.

    Az „újfajta” vért ugyanis a természetes vértől eltérően lehet majd sterilizálni, vagyis a készítmény sikeresen alkalmazható azokban az országokban, ahol magas a HIV-fertőzöttség.

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!