2024. április 25. csütörtök
More

    Magas koleszterinszintet okozhat az utódnál az anya dohányzása

    A megfigyelés, hogy a kis súllyal született babáknál a későbbiekben, felnőttkorukban nagyobb kockázattal jelentkezik magas koleszterinszint, csak azokra lehet érvényes, akik anyja dohányzott a terhesség alatt – állapították meg tanulmányukban amerikai kutatók.

    Egyre több bizonyíték van arra, hogy a kis születési súly kapcsolatban van a felnőttkori magasabb koleszterinszinttel. A bostoni Harvard Orvostudományi Egyetem kutatói azonban arra mutattak rá tanulmányukban, hogy az anya terhesség alatti dohányzása lehet az, ami az összefüggés hátterében állhat.

    A kutatók 1370, átlagosan 39 éves felnőtt adatait elemezték. Közülük 345 embernek (25 százalék) volt magas a koleszterinszintje. A kis súllyal születettek körében 34 százalékos volt az arány, míg a normál súllyal világra jöttek között 24 százalékos. Az adatok alaposabb elemzésekor azonban arra figyeltek fel a szakemberek, hogy a kis súllyal születettek között csak azoknál a felnőtteknél volt nagy a kockázat az emelkedett koleszterinszintre, akik anyja a várandósság idején dohányzott. A napi 20 szálnál több cigarettát elszívó anyák gyerekeinél felnőtt korukban két és félszeres volt a kockázat, míg napi 1-től 19 szál között ez 1,7-szeres volt a nem dohányzó anyák gyerekeihez képest.

    A tanulmány az Epidemiology című szakfolyóirat online kiadásában jelent meg.

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!