2024. április 24. szerda
More

    Miért fontos a mintavétel és hogyan készüljünk rá?

    Tanulmányok támasztják alá, hogy a laboratóriumi vizsgálatok helytelen eredményei mögött preanalitikai hiba áll az esetek 60-70 százalékában.

    A mérések előtti folyamatok egyike során egy olyan hiba lép fel, amely a későbbiek folyamán hibás eredményekhez vezet, így ezt nem egy automata helytelen működése okozza. Ha a minta levétele és tárolása vagy a páciens előkészítése nem megfelelő a mintavételhez, meglehetősen naggyá válik a preanalitikai botlások esélye. Ha betartjuk a megfelelő szabályokat, ezeknek a hibáknak jelentős része elkerülhetővé válik.

    De hogyan is kell megfelelő módon felkészülni a laboratóriumi mintavételekre?

    A vérvizsgálat, a széklet-, a vizelet- és az egyéb mintavételekből származó eredmények pontossága érdekében nem árt, ha néhány előírást betartunk, és tudatosan odafigyelünk ezekre. A speciális jellegű tesztek alkalmával egyéb preanalitikai tényezőket is figyelembe kell vennünk, amelyekről megfelelő tájékoztatást adhat a szakorvosod, de ugyanakkor segítséget nyújthat a SYNLAB “Vizsgálatok” menüpontja is, mely a kérdéses paramétereket taglalja.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!