2024. május 1. szerda
More

    A történelem leghalálosabb vírusai (4. rész)

    A történelem leghalálosabb vírusai (3. rész) –>

    Rotavírus

    Már két vakcina is elérhető a gyermekek védelmére a rotavírussal szemben, amely a csecsemők és kisgyermekek súlyos hasmenéses betegségeinek vezető okozója. A vírus gyorsan terjedhet, amit a kutatók széklet-orális útvonalnak neveznek (ami azt jelenti, hogy a széklet apró részecskéi végül elfogynak). Bár a fejlett világban ritkán halnak meg gyerekek rotavírus fertőzésben, a betegség gyilkos a fejlődő világban, ahol a rehidratációs kezelések nem állnak rendelkezésre széles körben. A WHO becslései szerint világszerte évente több mint 25 millió járóbeteg-látogatás és kétmillió kórházi kezelés történik rotavírus fertőzések miatt. Azok az országok, amelyek bevezették a vakcinát, a rotavírussal járó kórházi kezelések és halálozások számának meredek csökkenéséről számoltak be.

    Sars-cov

    A WHO szerint a súlyos akut légúti szindrómát (SARS) okozó vírust először 2003-ban azonosították Kínában egy járvány idején. A Journal of Virology szerint a vírus kezdetben valószínűleg denevérekben jelent meg, majd beugrott az éjszakai emlősökbe, amelyeket civetnek neveznek, mielőtt végül megfertőzte volna az embereket. A History.com szerint a kínai járvány kitörése után a SARS a világ 26 országában terjedt el, több mint 8000 embert fertőzött meg, és több mint 770 ember halálát okozta több hónapon keresztül. A betegség lázat, hidegrázást és testfájdalmakat okoz, és gyakran a tüdőgyulladás egy súlyos állapotába torkollik, amelyben a tüdő begyullad és megtelik gennyel. A SARS becsült halálozási aránya 9,6%, azonban a 2000-es évek eleje óta nem jelentettek új SARS-eseteket a CDC szerint.

    A SARS-CoV-2 ugyanahhoz a nagy víruscsaládhoz tartozik, mint a koronavírusok néven ismert SARS-CoV , és először 2019 decemberében azonosították a kínai Vuhan városában. A Nature szerint a vírus denevérekből származhatott, és egy köztes állaton haladhatott át, mielőtt megfertőzte volna az embereket. A kezdeti járvány miatt kiterjedt karanténba helyezték Vuhant és a közeli városokat, korlátozták az érintett országokba irányuló és onnan induló utazásokat, valamint világszerte erőfeszítéseket tettek a diagnosztika, a kezelések és az oltások fejlesztésére. Megjelenése óta a vírus több mint négymillió halálesetet okozott világszerte. A SARS-CoV-2 által okozott COVID-19 betegség a WHO szerint nagyobb kockázatot jelent az alapbetegségben szenvedők számára. A gyakori tünetek közé tartozik a láz, a köhögés, az íz- vagy szaglás elvesztése és a légszomj, a súlyosabb tünetek pedig a légzési nehézségek, a mellkasi fájdalom és a mobilitás elvesztése.

    Mers-cov

    A közel-keleti légúti szindrómát okozó vírus (MERS) 2012-ben Szaúd-Arábiában, 2015-ben pedig Dél-Koreában robbantott ki járványt. A MERS-vírus ugyanabba a víruscsaládba tartozik, mint a SARS-CoV és a SARS-CoV-2. A WHO szerint a betegség még azelőtt megfertőzte a tevéket, mielőtt átjutott volna az emberbe, és lázat, köhögést és légszomjat válthat ki a fertőzött emberekben. A Közel-Keleten leggyakrabban előforduló MERS gyakran súlyos tüdőgyulladásba megy át, és a becsült halálozási arány körülbelül 35%. Az NHS szerint nem áll rendelkezésre vakcina a betegség megelőzésére. A fertőzés esélyének csökkentésére a legjobb módszer a rendszeres kézmosás, a tevékkel való érintkezés elkerülése és a nyers állati tejet tartalmazó termékek fogyasztása.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!