2024. május 8. szerda
More

    A történelem leghalálosabb vírusai (3. rész)

    A történelem leghalálosabb vírusai (2. rész) –>

    Hantavírus

    A Centers for Disease Control and Prevention (CDC) szerint a Hantavírus tüdőszindróma (HPS) először 1993-ban kapott széles körű figyelmet az Egyesült Államokban. Egy egészséges, fiatal navahó férfi és menyasszonya, aki az Egyesült Államok Four Corners körzetében élt, néhány napon belül meghalt légszomj miatt. Néhány hónappal később az egészségügyi hatóságok izolálták a hantavírust az egyik fertőzött ember otthonában élő szarvasegérből. A CDC szerint az Egyesült Államokban több mint 600 ember fertőződött meg HPS-sel, és 36%-uk belehalt a betegségbe.

    A vírus nem terjed egyik emberről a másikra, hanem a fertőzött egerek ürülékének való kitettségtől kapják el a betegséget. A Clinical Microbiology Reviews folyóirat 2010-es tanulmánya szerint korábban egy másik hantavírus okozott járványt az 1950-es évek elején, a koreai háború idején. Több mint 3000 ENSZ-katona fertőződött meg, és körülbelül 12%-uk meghalt. Míg a vírus új volt a nyugati gyógyászatban, amikor felfedezték az Egyesült Államokban, a kutatók később rájöttek, hogy a navahó orvosi hagyományok hasonló betegséget írnak le, és a betegséget egerekhez kötik.

    Influenza

    A WHO szerint egy tipikus influenza szezonban világszerte akár 650 000 ember hal bele a betegségbe. Időnként azonban, amikor egy új influenzatörzs megjelenik, világjárvány alakul ki a betegségek gyorsabb terjedésével és gyakran magasabb halálozási arányokkal jár. A legtöbbször halálos kimenetelű influenzajárvány a spanyol nátha, amely 1918-ban kezdődött, és megbetegítette a világ népességének nagyjából 40%-át, megölve a becslések szerint 50 millió embert.

    Dengue-láz

    A Clinical Microbiology Reviews szerint a dengue-vírus először az 1950-es években jelent meg a Fülöp-szigeteken és Thaiföldön, és azóta a Föld trópusi és szubtrópusi régióiban is elterjedt. A Nature folyóirat szerint a világ lakosságának 40%-a ma már olyan területeken él, ahol a dengue-láz endémiás, és a betegség – a hordozó szúnyogokkal együtt – valószínűleg tovább terjed, ahogy a világ felmelegszik.

    A WHO szerint a dengue-láz évente 100-400 millió embert betegít meg. Bár a dengue-láz halálozási aránya alacsonyabb, mint néhány más vírusé – körülbelül 1% -, a vírus Ebola-szerű betegséget, úgynevezett dengue-vérzéses lázat okozhat, és ennek az állapotnak a halálozási aránya 20%, ha nem kezelik.

    A dengue-láz elleni oltást 2019-ben hagyta jóvá az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósága olyan 9-16 éves gyermekeknél, akik olyan területeken élnek, ahol a dengue-láz gyakori, és a CDC szerint igazolt vírusfertőzésről van szó. Egyes országokban jóváhagyott oltóanyag áll rendelkezésre a 9–45 éves korosztály számára, de a címzetteknek a múltban meg kellett kapniuk egy igazolt dengue-láz esetet. Azok, akik korábban nem kapták el a vírust, súlyos dengue-láz kialakulásának kockázatának lehetnek kitéve, ha megkapják a vakcinát.

    A történelem leghalálosabb vírusai (4. rész) –>

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!