2024. április 19. péntek
More

    A történelem leghalálosabb vírusai (2. rész)

    A történelem leghalálosabb vírusai (1. rész) –>

    Veszettség

    Bár az 1920-as években bevezetett háziállatok veszettség elleni védőoltásai hozzájárultak ahhoz, hogy a betegség rendkívül ritka legyen a fejlett világban, ez az állapot továbbra is komoly probléma Indiában és Afrika egyes részein.

    A vírus által okozott fertőzés a fertőzött állat harapása vagy karcolása után alakul ki. Ez az agy és az idegek károsodásához vezethet. Az Országos Egészségügyi Szolgálat (NHS) szerint, ha a tünetek megjelennek, szinte mindig halál következik be.

    „Elpusztítja az agyat, ez egy nagyon-nagyon rossz betegség” – mondta Muhlberger. – „Van veszettség elleni védőoltásunk, és vannak veszettség ellen ható antitesteink, így ha valakit megharap egy veszett állat, akkor kezelni tudjuk. Azonban ha nem kap kezelést, 100%-os a valószínűsége, hogy meghal.”

    HIV

    A modern világban a leghalálosabb vírus a HIV lehet . „Még mindig ez a legnagyobb gyilkos” – mondta Dr. Amesh Adalja, a fertőző betegségek orvosa és az Amerikai Infectious Disease Society szóvivője.

    Becslések szerint 32 millió ember halt meg HIV-fertőzésben a betegség első felismerése óta, az 1980-as évek elején. „A fertőző betegség, amely jelenleg a legnagyobb áldozatot követeli az emberiségnek, a HIV” – mondta Adalja.

    A hatékony vírusellenes gyógyszerek lehetővé tették, hogy a HIV-fertőzöttek még évekig éljenek. A betegség azonban továbbra is sok alacsony és közepes jövedelmű országban pusztít, ahol az új HIV-fertőzések 95%-a fordul elő.

    Közel minden 25 felnőtt HIV-pozitív, ami azt jelenti, hogy több mint az emberek kétharmada HIV-vel élő világszerte a WHO szerint. 2020-ban 680 000 HIV-vel kapcsolatos haláleset történt világszerte.

    Himlő

    1980-ban az Egészségügyi Világgyűlés a világot himlőtől mentesnek nyilvánította. A BBC szerint ezt megelőzően az emberek évezredeken át küzdöttek a himlővel, és ez a betegség a megfertőzöttek körülbelül egyharmadát megölte. A túlélőknek mély, maradandó hegeket és gyakran vakságot hagyott maga után.

    A halálozási arányok sokkal magasabbak voltak az Európán kívüli populációkban, ahol az emberek alig érintkeztek a vírussal, mielőtt a látogatók behozták a régiójukba. Például a történészek becslése szerint Amerika őslakosságának 90%-a halt meg az európai felfedezők által behurcolt himlőben. Csak a 20. században a himlő 300 millió embert ölt meg – írja a BBC.

    A történelem leghalálosabb vírusai (3. rész) –>

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!