2022. május 16. hétfő
More

  A történelem leghalálosabb vírusai (2. rész)

  A történelem leghalálosabb vírusai (1. rész) –>

  Veszettség

  Bár az 1920-as években bevezetett háziállatok veszettség elleni védőoltásai hozzájárultak ahhoz, hogy a betegség rendkívül ritka legyen a fejlett világban, ez az állapot továbbra is komoly probléma Indiában és Afrika egyes részein.

  A vírus által okozott fertőzés a fertőzött állat harapása vagy karcolása után alakul ki. Ez az agy és az idegek károsodásához vezethet. Az Országos Egészségügyi Szolgálat (NHS) szerint, ha a tünetek megjelennek, szinte mindig halál következik be.

  “Elpusztítja az agyat, ez egy nagyon-nagyon rossz betegség” – mondta Muhlberger. – “Van veszettség elleni védőoltásunk, és vannak veszettség ellen ható antitesteink, így ha valakit megharap egy veszett állat, akkor kezelni tudjuk. Azonban ha nem kap kezelést, 100%-os a valószínűsége, hogy meghal.”

  HIV

  A modern világban a leghalálosabb vírus a HIV lehet . “Még mindig ez a legnagyobb gyilkos” – mondta Dr. Amesh Adalja, a fertőző betegségek orvosa és az Amerikai Infectious Disease Society szóvivője.

  Becslések szerint 32 millió ember halt meg HIV-fertőzésben a betegség első felismerése óta, az 1980-as évek elején. “A fertőző betegség, amely jelenleg a legnagyobb áldozatot követeli az emberiségnek, a HIV” – mondta Adalja.

  A hatékony vírusellenes gyógyszerek lehetővé tették, hogy a HIV-fertőzöttek még évekig éljenek. A betegség azonban továbbra is sok alacsony és közepes jövedelmű országban pusztít, ahol az új HIV-fertőzések 95%-a fordul elő.

  Közel minden 25 felnőtt HIV-pozitív, ami azt jelenti, hogy több mint az emberek kétharmada HIV-vel élő világszerte a WHO szerint. 2020-ban 680 000 HIV-vel kapcsolatos haláleset történt világszerte.

  Himlő

  1980-ban az Egészségügyi Világgyűlés a világot himlőtől mentesnek nyilvánította. A BBC szerint ezt megelőzően az emberek évezredeken át küzdöttek a himlővel, és ez a betegség a megfertőzöttek körülbelül egyharmadát megölte. A túlélőknek mély, maradandó hegeket és gyakran vakságot hagyott maga után.

  A halálozási arányok sokkal magasabbak voltak az Európán kívüli populációkban, ahol az emberek alig érintkeztek a vírussal, mielőtt a látogatók behozták a régiójukba. Például a történészek becslése szerint Amerika őslakosságának 90%-a halt meg az európai felfedezők által behurcolt himlőben. Csak a 20. században a himlő 300 millió embert ölt meg – írja a BBC.

  A történelem leghalálosabb vírusai (3. rész) –>

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!