2023. március 27. hétfő
More

  Tanulmány: az omega-3 zsírsavakkal dúsított margarin nem segített a szívbetegeken

  Nem védte meg a korábban szívrohamon átesett pácienseket az újabb infarktustól az omega-3 zsírsavakkal dúsított margarin fogyasztása – közölték eredményüket vasárnap holland kutatók.

  Több mint 4 800 páciens egészségét 40 hónapig követték nyomon. A vizsgálat során kiderült, hogy az omega-3 zsírsavakkal dúsított margarint fogyasztó pácienseknél nem csökkent a súlyos szívrohamok és más szívérrendszeri események kockázata azokhoz képest, akik nem ilyen margarint ettek.

  Daan Kromhout kutatásvezető, a Wageningeni Egyetem munkatársa elmondta, a hatékonyság hiánya utalhat arra is, hogy a 85 százalékos arányban koleszterinszintet csökkentő sztatint, valamint vérnyomáscsökkentőt és vérhígítót szedő páciensek gyógyszerezése jól volt beállítva.

  A tanulmányban részt vevő emberek 60 és 80 év közötti férfiak és nők voltak, akik nagyjából négy évvel korábban szenvedtek el szívrohamot.

  A tanulmány eredményeit az Európai Szívgyógyász Társaság stockholmi konferenciáján ismertették, és tették közzé a New England Journal of Medicine című orvosi folyóirat online kiadásában.

  Forrás: MTI

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!