2024. május 6. hétfő
More

    Réz 1. – A réz szerkezete és felszívódása

    Számos tápanyag és nyomelem nélkülözhetetlen az egészséges élet fenntartásához. A rézzel fogunk foglalkozni a következő cikksorozatunkban.

    A vérben a réz ionok javarészt nagyobb fehérjékhez lazán kötődve szállítódnak, valamint a vörösvértestek belsejében. Az emberi szervezet tucatnyi rézkötő fehérjét expresszál, melyek működéséhez nélkülözhetetlen a réz. Ezak a cuproenzimek magyarázzák a rézhiány szerteágazó tüneteit.

    A réz legfontosabb feladatai közé tartozik, hogy segítse a vas megfelelő felszívódását, a hemoglobin vasfelvételét biztosítsa, és a C-vitamin beépülését segítse. Fontos még, hogy a réz segíti az LDL-koleszterin szintézisének a támogatását, egyébiránt pedig a coeruloplasmin fehérje részeként a vas redoxreakcióinak biztosítását is.

    A napi átlagos réz bevitel 1 mg, mely képes fedezni a metabolikus igényeket. Egyes országokban, pl. Kanadában a javasolt napi bevitel mindössze 0,9 mg, míg a vizsgálatok szerint a lakosság réz fogyasztása eléri az átlag 1,2 mg-ot.

    Megint más szakértők szerint a 0,9 és az 1 mg is túl alacsony küszöbérték, így a javasolt beviteli érték 2,3 mg/nap körül alakulhat. Ebben az esetben azonban a lakosság többsége a javasolt mennyiség felét sem fedezné. A kérdés továbbra is tisztázásra vár.

    Statisztikák alapján megállapítható, hogy az USA lakosságának 25%-a nem visz be elegendő étrendi rezet. A főzés és az élelmiszerek feldolgozása akár 50-70%-kal csökkenti az ételek réztartalmát.

    A rézhez többféle antimikrobiális hatás is társítható. Támogatja a neutrofil granulocitákat, monocitákat, valamint a makrofágok falóképességét és az NK-sejtek ölőképességét. Fokozza a T-limfociták válaszadó képességét, és az interleukin termelést.

    Állatmodellekben az indukált rézhiány fokozza a bakteriális és parazita fertőzések iránti fogékonyságot. Humán vizsgálatokban a rézhiány csökkentette a limfocita proliferációt és az IL-2 termelődést, mely jelenségeket az utólagos rézpótlás visszafordított.

    Kínában végzett metanalízisek szerint a visszatérő légúti fertőzések által gyötört gyermekek hajmintáiban csökkent réz-szintet találtak.

    Érdekes módon, a réz kulcsfontosságú mind a saját immunsejtjeink működéséhez, mind a kórokozó baktériumok szaporodásához. A réz részt vesz számtalan vírus, így a hímlő, a HIV-1, és számos légúti vírus elleni védelemben, legyen az burkolt vagy burok nélküli, DNS vagy RNS vírus.

    A réz ionok vírusellenes hatása többek között a szabadgyök termelő képességének köszönhető. A réz felületek és réz ionok képesek közvetlenül is kapcsolódni a baktériumok, vírusok és gombák felszínéhez, roncsolva az ott található fehérjék és lipidek szerkezetét.

    Egy nemrégiben megjelent tanulmányban az emelt rézbevitel hosszútávú hatásait vizsgálták. 9 önkéntes kapott 1,6 mg/nap rezet 18 napon keresztül, melyet követően napi 7 mg-ra emelték a rézbevitelüket közel 130 napon át, majd újabb 18 napon keresztül 7,9 mg/nap rezet vittek be. A réz kiegészítést kapó csoportban emelkedett a gyulladásos státuszt jelző IL-6 szintje, ugyanakkor csökkent az influenza vakcináció hatékonysága. A vizsgálat rámutatott arra, hogy mind az alacsony rézbevitel, mind a túl magas réz státusz súlyosan befolyásolja az immunrendszer védekező képességét és a gyulladásos állapotokat.

    Előzze meg a betegségeket a rézszint optimalizálásával. Ebben a segítségére lehet a SYNLAB nyomelem csomagja.

    Következő cikk: Réz 2. – A réz szerepe a mindennapi életben –>

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!