2024. április 25. csütörtök
More

    Az algák és a ráksejtek

    V. Olav norvég király rákkutatási alapítványának díját 1995-ben annak a bergeni kutatócsoportnak a vezetője kapta, amely a kékeszöld algák titkait fürkészi. A díjnyertes orvosprofesszor, Dr. Stein-Ove Doskeland a Norway Now című oslói magazinnak elmondta; a csoport egyik tagja néhány évvel előtte felfedezte, hogy e kékeszöld algák méreganyaga apoptózist idéz elő, olyan folyamatot, amely öngyilkosságra készteti a sejteket.

    Köztudomású, hogy a kékeszöld alga – a cyanophyta – mérgezővé teszi az éti kagylót, amikor felhalmozódik benne. A természet majdnem egymilliárd év alatt fejlesztette ki és tökéletesítette a kékeszöldmoszatok és más algafajták méreganyagait. Ezek hihetetlen ügyességgel hatolnak be más sejtekbe, s megkárosítják vagy elpusztítják azokat. Ily módon védelmezik a parányi organizmusokat az esetleges algaevőktől. A nyorvég kutatók most tökéletesíteni próbálják a természetet: annak módját szeretnék megtalálni, hogy ezek a méreganyagok miként fordíthatók szelektíven a ráksejtek enzimjei ellen.

    – A gyógyszeripar kifogy az ötletekből, és új, igéretes anyagok szakadatlan áradatának tesztelésére kényszerül. Az Amazonas-vidéki őserdőkben már megkezdődött a kutatás mikroorganizmusok után. Most az óceánon a sor és ebben a munkában a norvég kutatóknak az elsők között kell résztvenniük – mondta az orvosprofesszor, akinek kutatócsoportja országszerte együttműködik a tengerkutatókkal és algatermesztőkkel.

    Eddig az ismert algatoxinokat tanulmányozták, most azonban egy új terv megvalósításához látnak hozzá, hogy újabb, eddig ismeretlen algatoxinokat fedezzenek fel.

    Doskeland professzort pályafutása során mindvégig az foglalkoztatta, hogy a sejtek milyen módon bocsátanak ki és szívnak magukba foszfátokat. Ez a folyamat egyebek között arra programozza be a sejteket, hogy elpusztítsák magukat. Arról keveset tudni, hogy a méreganyagok hogyan utasítják a sejteket az önpusztításra. De ezt nagyon hatékonyan teszik: a halál mindössze 30 másodperc múlva bekövetkezhet.

    A mérgező kékeszöld algákat tesztelték sokféle ráksejttel, a májrák, az emlőrák, a leukémia, a veserák és különféle típusú agydaganat sejtjeivel. Az algák legyőzhetetlennek bizonyultak. Valamennyi sejt zsugorodni és pusztulni kezdett, amikor a mérgekkel érintkezésbe lépett, még az egészséges sejtek is. A megoldandó feladat most az, hogyan változtathatók meg a méreganyagok tulajdonságai annak érdekében, hogy csak a rákos sejteket vegyék célba.

    A bergeni csoport párhuzamos kutatás során a sejteken belüli ,,öngyilkos,, géneket is tanulmányozza. A kutatók megállapították, hogy mielőtt egy sejt elpusztítja magát, új fehérjék keletkeznek. Azt nem tudni, hogy mi a funkciójuk, de az egyik fehérje kapcsolatban van a sejthártyával. Nagyon remélik a kutatók, hogy a jövőben lehetővé válik a rákos sejtekben lévő öngyilkos gének ,,bekapcsolása,,. De órákig tart, amíg egy sejt a saját génjeitől elpusztul, míg az algatoxinok másodpercek vagy néhány perc alatt megölik a sejteket. Az algák lerövidített eljárással idézik elő a sejt öngyilkosságát, s a kutatócsoport most az ő egymilliárd éves tapasztalataikat szeretné hasznosítani.

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!